Ne dobjuk ki a banánhéjat – 5 ötlet, hogy mihez kezdhetünk vele a kertben

Ne dobjuk ki a banánhéjat – 5 ötlet, hogy mihez kezdhetünk vele a kertben

A tápoldattól a mulcsig.

Ne hajítsuk a szemétbe a banán héját, hiszen értékes tápanyagokat tartalmaz! Akinek van kertje, annak érdemes összegyűjteni a héjakat, de akár a szobanövények mellett is hasznukat vehetjük. A banánhéj ugyanis nemcsak káliumban, de magnéziumban, foszforban és nátriumban is gazdag, ezek az elemek pedig nélkülözhetetlenek a növények számára.

A legkézenfekvőbb, ha a szemét helyett a komposztra dobjuk. Mivel a banán metángázt termel, ezért kitűnően használható komposztálásra, mert felgyorsítja a komposztálás folyamatát, növeli a komposzt vízvisszatartó kapacitását, ráadásul a talajra is jótékony hatású. Egyesek egyenesen a növények köré tekerik a banánhéjat - így folyamatosan felszabaduló tápanyagok látják el azt.

Az egy éjszakára vízbe áztatott banánhéj pedig jó tápoldat a szobanövényeink számára, ehhez 1:5 arányban hígítsuk vízzel az oldatot.

Hosszabb áztatás után permetszert is nyerhetünk: tegyünk néhány banánhéjat egy vödörbe, és öntsünk hozzá meleg vizet. 2 hetes állást követően szűrjük le a levet, majd permetezzük a növények levelére.

A kertben, teraszon egyfajta rovarcsalogatóként is hasznosítható, ehhez tegyük az összegyűjtött héjakat egy fedeles vödörbe. A fedélbe fúrjunk lyukakat. Állítólag az édeskés illat odavonzza a rovarokat, akik bemennek, de kijönni már nem tudnak.

A banán megszárított héját mulcsként is elteríthetjük a növények körül. A talajtakaró segít megtartani a nedvességet, ezáltal kevesebbet kell locsolnunk, emellett pedig tápanyagot is biztosít a növények számára.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR