Nem is zöld és nem is sárga, hanem lila ez a bab!

Nem is zöld és nem is sárga, hanem lila ez a bab!

Hálás, bőtermő fajta.

Futó Anita a Kertészkedők Klubjában mutatta be a kertjében termett lila színű babot. A lila hüvelyű bokorbab kevésbé elterjedt és ismert, mint zöld és sárga társai. Könnyen termeszthető, szálkamentes fajta. A következőkben Anitától tudhatjuk meg, hogyan jutott a vetőmaghoz, hogyan gondozza a növényt és mi mindent készít a termésből.

"A fajtáját sajnos nem ismerem, nagyon véletlen vétel volt, a közeli Tesco áruházban szereztem be. Szárazbabnak hittem, így vettem le a polcról. Meglepődtem, mikor kelt, egyből láttam, hogy ebből nem lesz babgulyásnak való.

lila ez a bab 02

Elég agyagos a talaj, amibe került a vetőmag, napi szinten öntözöm állott vízzel. Egész nap éri a napsütés. Véleményem szerint nagyon hálás fajta, nagyon bőtermő! Rendszeresen lazítom a talajt mellette. Nagyon ízletes, abszolút nem szálkásodik. Lédús, ropogós.

lila ez a bab 03

Felhasználását illetően ugyanúgy készítem, mint a sárga vagy zöld rokonát. Leves, főzelék, rakott. A színe sajnos elvész főzés közben, zöld lesz. A főzővizet ugyan nem színezi el. Köretként is nagyon szuper, serpenyőben egészben hagyva, hirtelen párolva. Így a színe azért megmarad. Télre fagyasztok belőle.

lila ez a bab 04

Vetőmagnak valót mindenképp hagyok belőle, nagyon nem bántam meg, még ha véletlenül is vetettem el. Az utolsó kép a lehetséges tipp, hogy milyen fajta is lehet."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR