Top 5 mumus növény, amit semmiképp se ültessünk a kertbe (legalábbis az Olvasók szerint)

Top 5 mumus növény, amit semmiképp se ültessünk a kertbe (legalábbis az Olvasók szerint)

Kiirthatatlan!

Megkérdeztük az Olvasóinkat, hogy melyik az a növény, amelynek ültetését már megbánták, és ömlöttek a válaszok. Sokféle növényt felsoroltak, de akadt pár faj, amely kiemelkedően sok szavazatot kapott. A legnépszerűtlenebb növényekben közös, hogy az Olvasók ugyanarra panaszkodtak: kontroll nélkül terjednek, kiirthatatlanok, felbukkannak ott is, ahol nem kéne, kiszorítják a többi növényt, szemetelnek.

Lássuk a nyerteseket és a mögöttük kullogókat!

Császárfa

A császárfa óriási fává képes nőni, ugyanakkor a virágzás elmaradhat, pedig szépségesek a virágai. A lehulló hatalmas levelek rengeteg zöldhulladékot termelnek. A poloskák szeretik, a károsodott levelek nem nyújtanak szép látványt. A gyökerei hatalmasak, a felszínre törnek, lehetetlen megszabadulni tőlük. A növény kizsigereli a talajt, minden tápanyagot és vizet felhasznál a növekedéséhez.

top ot noveny ne ultessunk 07

Bambusz

A bambusz közvetlen a felszín alatt fut, elnyom minden növényt, tényleg kiirthatatlanul terjed. Minél jobban tizedeljük, annál több sarj tör elő. Csak gyökérgátlóval, elkerítve ültessük, mert különben nem fogunk tudni megszabadulni tőle.

top ot noveny ne ultessunk 02

Csodasövény (turkesztáni szil)

A turkesztáni szil rendkívül gyorsan nő, a szezonban gyakorlatilag 2 hetente nyírni kell. Ágai sugárirányban nőnek, gyakran kezelhetetlenek, a növény hamar felkopaszodik, csúnya lesz.

Selyemakác

A selyemakác szép levelekkel és virágokkal rendelkezik, de rengeteg levelet, virágokat hullat folyamatosan, sokat szemetel. Nagyon kedvelik a tetvek ezért állandóan csöpög-ragad a fa és a környéke.

top ot noveny ne ultessunk 03

Trombitafolyondár

A trombitafolyondár gyönyörű virágzuhataggal díszít, de nagyon gyorsan terjed, felkúszik oda is, ahova nem szeretnénk. A gyökere feltöri a járdát, sarjak bújnak elő, nem lehet kordában tartani. Az erős hajtások megbontják a falakat, a tetőt.

További mumusok: borostyán, lilaakác, menta...

A legtöbbet említett növények mellett is akadnak szép számmal olyanok, aminek ültetését megbánták a hobbikertészek. Nagy mumus a borostyán is, de sokan panaszkodnak a szintén gyorsan terjedő lilaakácra, ami mindenhova felkúszik, a gyökerek előtörnek, az ágak pedig a falakat, tetőket károsítják. Hamar rendezetlenné válik a gyorsan növő jázmin és a japánloncot is nehéz formában tartani.

A fűszernövények is villámgyorsan szétterjednek, ha kedvező körülményeket találnak. Éppen ezért a mentát, citromfüvet inkább cserépbe, dézsába érdemes ültetni. A gyöngyvirág is szőnyegszerűen terjed, ami zavaró lehet, ha valaki nem kedveli az virágok illatát. A goji kezelhetetlen, ugyanakkor a termések aprók és nagyon könnyen fertőzi a bokrot a lisztharmat.

top ot noveny ne ultessunk 04

Az alkörmös a kiskertek rémálma, aki mégis meggondolatlanul ültet, az hamar megtapasztalja, hogy miért. Az olasznád is egy gyorsan terjedő faj. A tujákkal és a leylandi ciprussal az a probléma, hogy hatalmasra nőhetnek, sövénynek kezelhetetlenek, a környező növényektől a tápanyagot elveszik, sok hulladékot termelnek és mivel nem bírják a klímánkat, pár év múlva barnulnak, csúnyák lesznek.

A tűztövis a cipőn is átszúr, kellemetlen, ha belelépünk mi vagy a kutya, a seb pedig nehezen gyógyul. Ugyanakkor folyamatos metszést igényel, különben felkopaszodik.

A csicsóka terjedésének sem mindenki örül, ez a növény magas, hosszú szárakkal tör elő. A jukka, bármilyen szép is, szintén a terjedése miatt lehet nemkedvelt növény. A tamariska is nő, mint a gaz. Igénytelen és megállíthatatlan, még metszéssel is, a lombhullása szemetel, a fáját alig lehet aprítani.
Előfordulnak persze egyedi esetek, például amikor valaki azért bánta meg az egyébként szépen termő, finom gyümölcsöket hoz füge ültetését, mert a darazsak állandó vendégek a bokor körül és gyerekekkel nem mernek a közelében tartózkodni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR