Ősszel már ne trágyázzunk!

Ősszel már ne trágyázzunk!

Nyugalmi fázis.

Ősszel kezdődik a növények nyugalmi időszaka, ilyenkor már nincs szükségük kiegészítő trágyára, de akad kivétel, amikor mégis trágyázhatunk.

Nem teszünk jót a növényeinknek, ha még ősszel is trágyázunk: a későn fejlődő hajtások már nem tudnak megérni, fásodni a tél beálltáig. Az első fagyokig nincs elegendő idejük megerősödni, ezért azoknak áldozatul eshetnek. A téli nyugalmi időszakban a növények is pihennek, nincs szükségük kiegészítő tápanyagra, így a műtrágyák, sók felhalmozódnak a talajban, beszivárognak a mélyebb rétegekbe, bejutnak a talajvízbe, ami a környezetvédelem szempontjából is aggályos.

osszel mar ne tragyazzunk 02

A káliumtartalmú őszi trágya azonban előnyös lehet ilyenkor is a gyep vagy az örökzöld növények számára, a kálium ugyanis növeli a sejtnedv sótartalmát, ezáltal csökken annak fagyáspontja, ezért a növények kevésbé lesznek érzékenyek a fagyra. A trágya magas nitrogén- és foszfortartalma viszont épp ellenkezőleg hat, mindkét tápanyag növekedésre, hajtásképzésre ösztönzi a növényt. Fontos, hogy a káliumtartalmú trágyát ne juttassuk ki túl későn. Az örökzöld fásszárúakat legkésőbb szeptember közepéig, a gyepet legkésőbb október közepéig trágyázzuk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR