Ősszel még egyszer virágzásra bírható a sarkantyúfű

Ősszel még egyszer virágzásra bírható a sarkantyúfű

Kék szépség.

A sarkantyúfű (Delphinium) az ágyások kedvelt évelő növénye, amely egy trükkel akár kétszer is virágzásra bírható. Az elvirágzást követően szükségünk lesz a metszőollóra!

Június-júliusban fürtökben hozza a fehér, lila, kék virágait. Számos fajtánál változik a virágszín: a nap állásától és a fény beesésétől függően a kéktől a mély liláig terjedhet.

sarkantyufu osszel 02

Némi törődést igényel a növény, de bőségesen meghálálja a foglalkozást és az ideális körülményeket. A sarkantyúfű az agyagos-humuszos talajt kedveli és a teljes napsütést. A legjobb, ha kis évelők közé ültetjük, így a növény töve a nap nagy részében árnyékban van, miközben a tetejét a nap süti. A bimbók a delfinekre emlékeztetnek, ennek köszönheti a tudományos latin nevét és ebből származik a kék virágpigmentnek, a delfinidinnek a neve is. Vigyázat, a növény minden része mérgező, különösen a magok!

sarkantyufu osszel 05

A klasszikus virágzási időszaka a június-július. Egyes fajták később, augusztusban és szeptemberben másodszorra is szirmot bontanak, így az őszi kertben is különleges színfoltot jelentenek. Ehhez az elvirágzott szárakat júliusban, rögtön a virágzást követően vágjuk vissza, egy ujjnyival a talaj szintje felett, ami új hajtások képződéséhez vezet és 5-6 héttel később ismét virágot hozhat a növény. Ez a másodvirágzás valamivel már gyengébb.

sarkantyufu osszel 03

A sarkantyúfű szára üreges, ezért annak érdekében, hogy a metszés után elkerüljük a víz összegyűlését a szárakban, egyszerűen hajlítsuk meg azokat. A visszavágást követően adjunk trágyát a növénynek és alaposan locsoljuk meg. A legjobb, ha ásványi műtrágyát kap, ami gyorsan hat és elegendő energiával látja el a növényt a virágzáshoz.

sarkantyufu osszel 04

Ahhoz, hogy a sarkantyúfű folyamatosan virágozzon és jól fejlődjön, ajánlatos a növényt pár évente ősszel kiásni és tőosztással megfiatalítani. Az egyes darabokat új helyre ültetve már a következő évben virágözönben reménykedhetünk, a kisebb részeknek még egy plusz évre lehet szükségük a megerősödéshez.

A sarkantyúfű meglehetősen télálló a kertben, de elsősorban a magas hibrid fajtákat ajánlott ágakkal, lombokkal takarni télire. Igazi különlegesség a növény azért is, mert a valódi kék virágszín nagyon ritka a növényvilágban.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR