Újítsunk bátran!
Az ősz igazi tökszezon! Készülhet krémleves, főzelék, köret a tökből, de izgalmasabb ételek is. Érdemes például kipróbálni a citromos sütőtöklekvárt!
Hozzávalók
- 1 nagy sütőtök (kb. 2 kg gyümölcshússal)
- 2 kg cukor
- 2 kezeletlen citrom
- szükség szerint pektin
Elkészítés
1. Hámozzuk meg a tököt és szedjük ki a magokat. Vágjuk nagyobb kockákra a húsát és tegyük egy tálba.
2. Keverjük össze a tökdarabokat a cukorral és hagyjuk 24 órán keresztül állni.
3. Mossuk meg forró víz alatt a citromot, töröljük szárazra és reszeljük le a héj sárga részét.
4. Ezután – amennyire csak lehetséges – távolítsuk el a citromhéj fehér részét és vágjuk a citromot vékony szeletekre.
5. Tegyük egy edénybe a tökkockákat, a cukrot, a citromkarikákat és a reszelt citromhéjat. Öntsünk hozzá kb. 50 ml vizet és kb. egy órán át forraljuk az egészet. Amennyiben nem zselésedik jól a lekvár (ez a sütőtöktől függ), akkor egy kevés pektint adhatunk hozzá röviddel a főzési idő vége előtt.
Bevezető kép: Miala