Óvatosan vagy radikálisan kell-e metszeni az aranyvesszőt?

Óvatosan vagy radikálisan kell-e metszeni az aranyvesszőt?

Virágzás után nekiláthatunk.

Az aranyvessző az első virágos bokrok közé tartozik, már kora tavasszal ontja sárga virágait. Ha már kevésbé gazdag a virágzás, akkor mindenképp érdemes nekilátnunk a növény alapos metszésének!

Várjuk meg a virágzás végét, mielőtt a sövénynyírót vagy a metszőollót hozzuk. A kompakt, egészséges növekedés és gazdag virágzás érdekében a metszésre tökéletes időpont rögtön a virágzás után, tavasszal érkezik el. A metszés során az idősebb ágakat, egy rügyre vágjuk vissza. A túl vékony vagy túllógó ágakat is távolítsuk el. Már nyáron új, bimbókkal teli hajtásokat hoz, amelyekből a következő tavaszon lesznek virágok. Ha ősszel metszünk, akkor a friss hajtásokon berakódó rügyek nagyon könnyen lefagynak.

aranyvesszot ovatosan radikalisan 02

Rendszeres metszés mellett a növény megtartja virágpompáját és formáját. Amennyiben az aranyvessző már több éve nem volt metszve, fiatalító visszavágás ajánlott annak érdekében, hogy a bokrunk újra életerős és kompakt legyen. Ezért a növényt radikálisan kell visszametszenünk, vágjunk minden hajtást vissza pár erőteljes hajtást kivéve a talajszint közelében. A gyenge hajtásokat a következő évben ismét radikálisan kell visszavágni, így az aranyvessző tömöttebb lesz, több elágazással és a virágpompa is visszatér.

aranyvesszot ovatosan radikalisan 03

Az aranyvessző szaporítása tavasszal vagy júliusban időszerű – vágjunk még zöld, kb. 20 cm hajtásokat a növényről és szúrjuk őket egy cserépbe úgy, hogy azt háromnegyedig töltsük meg földdel. Begyökeresedés után kiültethetjük az új növényeket a kertbe.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR