Aranyfürt, a túlélőművész

Aranyfürt, a túlélőművész

A nyárutó aranyszínű virága akkor virágzik, amikor szinte senki sem képes már a hatalmas hőségben és szárazságban.

Egy harmatos reggeltől is képes kizöldülni

Az aranyfürt (Aster linosyris)  különlegessége számomra, hogy augusztus-szeptemberben virágzik. Ez elsőre nem olyan meglepő, hiszen a sokkal ismertebb őszi kikerics is ilyenkor nyílik, csakhogy a kikerics a nedves réteken, míg az aranyfürt az addigra már a tűző naptól és a szárazságtól kiégett löszös-homokos domboldalakon, a sztyepréteken. A keskeny, tűszerű, szinte függőlegesen álló levelei alig párologtatnak, száraz időben mégis sárgulnak-szürkülnek, de egy harmatos reggeltől vagy a legkisebb esőtől is újra kizöldülnek. Igazi túlélő művész!

Rejtély, honnan kapta a nevét

A magyar nevéhez a képek alapján nem kell magyarázat, a német és az angol neve is szó szerint azonos (Goldschopf-Aster, goldilocks aster). Az aranyfürtöt újabban nem az őszirózsa (Aster)  nemzetségbe sorolják, hanem inkább a gerebcsin (Galatella)  nembe. A linosyris szó megfejtésére sajnos nincs biztos magyarázatom, az eleje talán a linum = len növény hegyes keskeny leveleire utal, a vége Ozirisz egyiptomi istenségre, akinek számos növényekkel kapcsolatos mítosza maradt fenn, valamint aranyozott szobrokon és képeken ábrázolták, de ezek túl vékony szálak egy névadáshoz. A másik lehetőség az Osyris alba tudományos nevű mediterrán növénnyel való hasonlósága, de ez sem túl meggyőző.

A levelei formája attól függ, milyen messze vannak a virágtól

Az aranyfürt virágzása a száraz gyepes lejtőkön gyakran tömeges. A fészkes virágzatokban csak csöves virágok vannak, a peremen szokásos nyelvesek teljesen hiányoznak. Oldalról nézve, a virágzat közelében a levelek egyre rövidülnek, és folyamatosan mennek át murvalevelek és fészekpikkelyek alakjába, végül még meg is görbülnek, kampósodnak. Az évelő növény virágtalan hajtásai a nyár közepéig élénkebb zöldek, és a levelek üvegmosó-kefeszerűen elállók, nehéz felismerni a későbbi virágzó alakkal való azonosságot.

aranyfurt tulelomuvesz 02
Aranyfürt fészkek

aranyfurt tulelomuvesz 03
Aranyfürt habitusa

aranyfurt tulelomuvesz 04
Aranyfürt tömegesen a sztyepréten

aranyfurt tulelomuvesz 05
Aranyfürt bimbók és virágok

aranyfurt tulelomuvesz 06
Aranyfürt fészkek közelről

aranyfurt tulelomuvesz 07
Aranyfürt őszi függőleges levelei

aranyfurt tulelomuvesz 08
Aranyfürt üvegmosó-kefe levelei a nyár közepéig

aranyfurt tulelomuvesz 09
Aranyfürt virágok oldalról közelről

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR