Parlagi rózsa: az apró ősanya

Parlagi rózsa: az apró ősanya

A kerti rózsák őse, a rózsák háborúja egyik névadója mindenhol ott van, de olyan kicsi, hogy észre sem vesszük.

A kerti rózsák ősanyja

A parlagi rózsa (Rosa gallica)  a nagyvirágú illatos kerti rózsák ősanyja, de vad, természetes formájában csak egy apró kúszónövény, amely csak virágzáskor látszik ki az erdei tisztások gyepéből. A gallica, azaz gall fajnév a franciaországi elterjedtségére utal. A már akkor is létező ’Officinalis’ fajtája a Lancaster-ház híres piros rózsája volt a középkori Anglia rózsák háborújában. A York fehér rózsája egy másik rózsafajból származik.

Ez a csipkebogyó nem csábító

A parlagi rózsa nagyon apró termetű, fásszárú növény. A talajfelszín alatt kúszó gyöktörzsével és zölden maradó vékony indázó hajtásaival egyre nagyobb foltokat borít be, sarjtelepeket alkot. A szár tüskéi egyenesek vagy íveltek, közöttük mirigyes serték sokasága áll. A levelek páratlanul szárnyaltak, a virágzó szárakon 3-5 merev, bőrnemű sötétzöld levélkével, a meddő hajtásokon 5-7 világosabb zöld, puhább levélkével. A virág 5 szirma piros vagy rózsaszín, a tövüknél fehérek. A bibék félgömb alakú fejecskét alkotnak. A csészelevelek karéjos-sallangosak, a virágzás végén visszahajlók, majd lehullanak. A terméses kocsány hosszú mirigyes-sertés. A termés barnáspiros csipkebogyó, mirigyes sertéikkel nem csábítanak kóstolásra.

Aki keresi, szinte mindenhol megtalálja

A parlagi rózsa száraz és nedves réteken, erdei tisztásokon, erdőszéleken, utak mentén virít és illatozik. Ezer éve gyógy-, illat- és dísznövény, a mai kertészeti rózsafajták többségét a parlagi rózsából nemesítették.

parlagi rozsa apro osanya 02
Parlagi rózsa sarjtelepe

parlagi rozsa apro osanya 03
Parlagi rózsa habitusa

parlagi rozsa apro osanya 04
Parlagi rózsa bimbói a sallangos csészékkel

parlagi rozsa apro osanya 05
Parlagi rózsa dekoratív ötszirmú virága

parlagi rozsa apro osanya 06
Parlagi rózsa porzói és bibéi

parlagi rozsa apro osanya 07
Parlagi rózsa meddőhajtás páratlanul szárnyalt levelei

parlagi rozsa apro osanya 08
Parlagi rózsa karéjos-sallangos csészelevele

parlagi rozsa apro osanya 09
Parlagi rózsa hosszú kocsányú mirigyes-sertés termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR