A póréhagyma, tudományos nevén Allium porrum nem csupán finom, de igen egészséges zöldségféle is.
A francia konyha egyik kedvenc alapanyaga, amelyet már az ókori egyiptomiak, valamint a görögök és rómaiak is szívesen fogyasztottak.
A vöröshagymához képest kevésbé intenzív illatú és ízű póréhagyma gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Jelentős mennyiségben tartalmaz például egy kaempferol nevű bioflavonoidot, amely igazoltan fontos szerepet játszik a vérerek egészségének védelmében. A többi hagymaféléhez hasonlóan nagy mennyiségben tartalmaz antibakteriális hatású allicint.
A póréhagyma élettani hatása igen kedvező a benne található folsav miatt is; a folsav fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. Nagyobb mennyiségben tartalmaz B6-vitamint, amely segíti a kardiovaszkuláris rendszer működését, valamint egyensúlyban tartja a szervezet homocisztein szintjét.
A póréhagyma bőven tartalmaz továbbá polifenolt, amely segít megvédeni a keringési rendszert a káros oxidációs folyamatoktól.