Pöttyös lett a fügefám levele, vajon mitől?

Pöttyös lett a fügefám levele, vajon mitől?

A kedvezőtlen időjárás is közrejátszik.

Manapság egyre több hobbikertész kezd fügetermesztésbe, mivel a gyümölcsöt kivétel nélkül mindenki szereti a családban. Van, amikor több fajtát is sikerül beszereznünk háztól, kollégától, rokontól.

Az örömbe azonban üröm vegyülhet, ha elkeseredésünkre arra leszünk figyelmesek, hogy a fák levelein apró, barna pöttyök jelentek meg. Ezek egyre jobban kezdenek terjedni, olyannyira, hogy végül a levélszélek elkezdenek száradni. 

És bár már permetszert (Score 250 EC) is beszereztünk, nem tudjuk, érdemes-e még idén ősszel permetezni, hiszen közben a levélhullás is megkezdődött.

Szerencsére a növény mindezek ellenére növekszik, de nem tartjuk valószínűnek, hogy egyszerű tápanyaghiány lenne a gond. Locsolás is rendszeresen történt. Úgy tűnik, a leveleket nem óvta meg az sem, hogy a fügefák a kertben napsütötte, szellős, de nem huzatos helyre lettek ültetve.

fugefa levele foltos 02
Fotó: Posztós Tamás

A fügének valóban létezik gombás levélfolt betegsége, de ezek kifejezetten párás, vizes körülmények között szoktak fertőzni. Ha a nyár meglehetősen szokatlan, eltér az átlagostól, például gyakran volt eső, a növények hosszú ideig maradnak vizesek. Ezek a körülmények kedveznek – minden más növénynél is – a levélfolt betegségek súlyos károsításának.

A Score hat(na) ellene, de a füge ellen nincs engedélyezve növényvédő szer sem itthon, sem más országban. Ezért védekezésre a minél szárazabb körülmények biztosítása az egyik megelőzési mód. Öntözni csak reggel javasolt, és nem naponta, hanem 2-3 naponta, de nagy vízmennyiséggel, és úgy, hogy a leveleket ne érje víz. A beteg, foltos leveleket csípjük le, és távolítsuk el a területről, mert azokról a vízcseppek viszik fel a bokor leveleire a gomba szaporító sejtjeit.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR