Ropogós Rosejbni Rozmaringgal

Ropogós Rosejbni Rozmaringgal

Mutatunk egy izgalmas krumplireceptet, amely feldob minden unalmas köretet. Annyit kap a nyári rozmaring illatából és ízéből, hogy a báránysült is szerényen a tányér szélére könyököl.

Burgonya

A burgonya a legfontosabb téli élelmiszer-alapanyagok közé tartozik. Az utóbbi években ugyan csökkent a krumplifogyasztásunk - már csak 60 kiló egy évben - de azért megállapíthatjuk, hogy ha nem is naponta, de hetente többször kerül asztalunkra. Ha unjuk már a petrezselymes krumplit, vagy inkább tartózkodnánk az olajos sült krumplitól, próbáljuk ki a tepsiben sült rozmaringgal fűszerezett burgonyát, amely elegáns köretté varázsolja a mindennapos zöldséget.

Konténerben

+ rozmaring

A rozmaringról tudni kell, hogy melegigényes fűszernövény, ezért házikertekben csak az ország déli részén, védett fekvésben marad meg. Téli takarásáról mindenképp gondoskodnunk kell. Ha ez sikerül, akkor akár kisebb fácskát is nevelhetünk belőle. Cserepes növényként azonban lakásunk viszonylag hűvösebb helyiségében egész télen át zöldell. Leveles hajtásait kíméletlenül nyirbálhatjuk, a beavatkozástól csak még tömöttebb rozmaringhajtásokat nyerünk. A rozmaring és a burgonya szinte kínálja magát a vegyítésre.

Rozmaring

A rozmaringos rósejbli hozzávalói

12 kisméretű burgonya
2-3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanálnyi apróra vágott petrezselyem
1 gerezd fokhagyma aprítva
1 teáskanál só
1/3 teáskanál bors
6-8 friss, arasznyi rozmaringhajtás

Elkészítése abszolút kezdőknek is menni fog: mossuk meg, majd pucoljuk meg a krumplit. A hozzávalókat (a rozmaring kivételével) összekeverhetjük egy nagy tálban is, de ha spórolni akarunk a mosogatáskor, akkor a krumplit rögtön egy kizsírozott tepsibe vagy jénaiba is rakosgathatjuk. Ha nem kapunk apró szemű krumplit, a gyorsabb puhulás érdekében érdemes felszeletelnünk. A friss rozmaringot akár ollóval is a burgonyaszirmok tetejére nyiszálhatjuk. 200 fokon háromnegyed óra alatt elkészül. Miközben sül, forgassuk meg néhányszor a szeleteket. A méretesebb rozmaringágacskákat tálalás előtt távolítsuk el. Báránysült vagy marhafelsál mellé fenséges. Nyami.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR