Tejoltó galaj: a sajtkészítés növényi eszköze

Tejoltó galaj: a sajtkészítés növényi eszköze

A mézillatú, aranysárga virágai és vörös színanyagot tartalmazó gyökere festi a sajtokat.

A tejoltó galaj (Galium verum)  egész Eurázsiában és így a magyar tájban is általánosan elterjedt évelő, lágyszárú növény. Dús, sárga virágzatával egész nyáron feltűnik a száraz és félszáraz gyepekben, gyomtársulásokban, és a keskeny fenyőtű-szerű levelek valóban gyakran a szárazságtűrésre utalnak.

Gyönge a szára, de azért kapaszkodik

A német nyelvterület növényhatározói szerint azonban az egyik alfaja vagy változata nedves, mocsaras réteken is virít, amit a saját hazai tapasztalatom is megerősít, bár az eltérő határozói bélyegeket nem sikerült felfedeznem, illetve beazonosítanom. A tejoltó galaj vékonyka szárain magától is felemelkedik a talajtól fél méter magasra, de szeret fajtársaira vagy más növényekre támaszkodva még feljebb nyúlni. Nincsenek speciális kapaszkodó szervei, mint például kacsok, de a szára érdes-molyhos, az elágazásaival és a levélörveivel is támaszkodik.

Örvös levelek, arany virágok

A tejoltó galaj levelei hat-tizenkét tagú örvökben állnak, a fotómon a színük fényes, sötétzöld, domború. A fonákukon a szélük begöngyölt, a fehér molyhosság azért még jól kilátszik. A növényhatározó szövege szerint a fényes levelek egészen a középérig begöngyöltek, és a fonák így takarásában marad, míg a másik változat levelei fénytelenek, laposak, de sajnos ilyeneket nem sikerült találnom. A virágok aranysárgák, nagy tömegben nyílnak, mézillatúak, rovarcsalogatók.

Sajtkészítéshez használják

A tejoltó galaj tudományos neve tejet és igazságot jelent, azaz valóban oltja a tejet, van olyan hatóanyaga, amely megalvasztja a tejet, és az sajtkészítésre alkalmas lesz. Bár a növényi oltók közel sem olyan eredményesek, mint a szopósborjú gyomrából nyert enzimek, illetve ezek modern biotechnológiás változatai. Állítólag létezik még néhány hagyományőrző sajtüzem, ahol növényekkel oltanak, de bizonyosan vannak olyanok, amelyekben a galaj gyökerével színezik a sajtot pirosra, a virágával sárgára. A sajtszakértők persze a sajt ízében érzik az igazi különbséget, a festés csak a vizuális jelzése a növényi fűszerezésnek. Érdemes kóstolgatni!

tejolto galaj sajtkeszites 02
Tejoltó galaj a réten

tejolto galaj sajtkeszites 03
Tejoltó galaj hengeres érdes-molyhos szára

tejolto galaj sajtkeszites 04
Tejoltó galaj fényes keskeny örvökben álló levelei

tejolto galaj sajtkeszites 05
Tejoltó galaj begöngyölt szélű leveleinek fonáka

tejolto galaj sajtkeszites 06
Tejoltó galaj apró virágai

tejolto galaj sajtkeszites 07
Tejoltó galaj virágzata

tejolto galaj sajtkeszites 08
Tejoltó galaj, számos rovar tápláléka és élőhelye

tejolto galaj sajtkeszites 09
Tejoltó galaj dús tömege

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR