Szúrós csorbóka: ijesztő és tényleg veszélyes tüskékkel

Szúrós csorbóka: ijesztő és tényleg veszélyes tüskékkel

A gyakran hatalmas termetű növény napsárga virágaival hívja fel magára a figyelmet, de kemény tüskéi távol tartják az érdeklődőket.

A szúrós csorbóka (Sonchus asper) a fészekvirágzatúak, azaz őszirózsafélék családjába tartozó, lágyszárú növény. Többnyire egyéves, de enyhe teleken a talajhoz simuló tőlevélrózsájával egyszer áttelelő növény. Az utóbbi, ilyen másodéves példányok, különösen a nedves árnyékos, tápanyagban gazdag helyeken hatalmasra, akár két méteresre is nőhetnek. Hazánkban csak egy még magasabb lágyszárú él, a rokon faj mocsári csorbóka (Sonchus palustris), de az évelő, azaz nagy földalatti gyöktörzs tartalékokból fakad tavasszal, és a mocsárban nagyon ritka a vízhiány. Így mondhatjuk, hogy szárazföldön vagy az egyévesek között a szúrós csorbóka a magyar bajnok.

Kőkemény lágyszárú

A “Sonchus” nemzetségnév már az ókori görögöknél is növénynév volt, az “asper” fajnév durvát, itt szúrósat jelent. A csorbóka magyar név a szláv eredetű csorbaságból ered, ami itt valószínűleg a merev levelek tüskésen-fogasan “kicsorbult” széleire vonatkozik. A tüskék és fogak ijesztően és veszélyesen kemények, a lágyszárúság itt csak botanikai fogalom, ezt a kőkemény növényt csak nagyon óvatosan szabad megérinteni.

Méteres magasságból indulnak az ejtőernyők

A szár a magassághoz igazodva üreges és bordás, így hajlékonyabb és szilárdabb, mintha tömör és sima lenne. Sérülésre a szárból sok, az egyéb részekből is jól látható tejnedv gyűlik össze a seben. Az arasznyi hosszúságú szúrós levelek szárölelők, és még tüskés kerek fülecskék is takarják a levélalapot. A fészkek bimbós állapotban még nagyon sűrűn, de kinyílva már lazán szétállnak. A fészekörv középen karcsúsodik, a csupa nyelves virág ragyogó sárga, a szélsők kívülről lilásak. Szemből nézve a bibék sötét pontok a szirmok között. Elvirágzáskor a fészek átmenetileg bezárul, majd kitolja magából a virág maradványait. Az érett kaszattermések laposak, bordásak, a hófehér bóbitájuk nyeletlen. A repítőkészülék nagyon érzékenyen működik, az első erősebb fuvallat után már csak a tányérszerű fészekalap marad a növényen.

Ijesztő tüskék a legelő állatokat is távol tartják

A szúrós csorbóka mára az egész világban elterjedt faj, a természetben, a kertekben, a szántóföldeken, az utak mentén is egyre gyakoribb. A pásztorok küzdenek vele, mert a legtöbb állat a tüskéi miatt csak körbelegeli, így még zavartalanabb életteret kap, nagyobbra nő, és tovább terjeszkedik.

szuros csorboka ijeszto 02
Szúrós csorbóka habitusa felülnézetben

szuros csorboka ijeszto 03
Szúrós csorbóka szárölelő levelei

szuros csorboka ijeszto 04
Szúrós csorbóka levélalapját őrző fülecske

szuros csorboka ijeszto 05
Szúrós csorbóka félelmetes fogai a levél fonáka felől

szuros csorboka ijeszto 06
Szúrós csorbóka tejnedve a sérült száron

szuros csorboka ijeszto 07
Szúrós csorbóka fészekvirágzata szemből

szuros csorboka ijeszto 08
Szúrós csorbóka fészekvirágzata oldalról

szuros csorboka ijeszto 09
Szúrós csorbóka szélső virágnyelvei lilás csíkokkal

szuros csorboka ijeszto 10
Szúrós csorbóka fehér bóbitája

szuros csorboka ijeszto 11
Szúrós csorbóka bordás kaszattermései repítőkészülékekkel

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR