Szeplőlapu, a ravasz és kopasz érdeslevelű

Szeplőlapu, a ravasz és kopasz érdeslevelű

Egy majdnem kopasz növény a szőrös rokonai között és így – gyomnövényként – lepereg róla a gyomirtó szer. Ráadásul a kétéves életét is néha egy évre rövidíti, néha pedig három évre nyújtja.

A növények még nálunk is kevésbé választhatják meg a rokonaikat, mégis számomra a legérdekesebb, hogy a nevüket a szúrós szőrösségükről kapó érdeslevelűek családjában van egyetlen szinte kopasz nemzetség: a szeplőlapué. A nálunk honos kis szeplőlapu (Cerinthe minor) a hazai természetben az egyetlen faj, de kertekből sokan ismerik a nagyobb díszítő értékű, mediterrán származású termesztett fajait és fajtáit. A “Cerinthe” szó az ókori Görögországban viaszvirágot jelentett, mert ott valamiért azt hitték, hogy a méhek ennek a növénynek a virágából gyűjtik a viaszt a lépük építéséhez. Azóta tudjuk, hogy a viasz a méhek testében készül, az alapanyaga méz, amelynek a nektár forrása valóban a virágok mélyén van, de persze nem csak a szeplőlapuéban. A “minor” kicsit jelent, és a többiek valóban nagyobbak.

A kis szeplőlapu két évig él, de ezzel trükközik

A kis szeplőlapu legfeljebb térdig érő, de gyakran még kisebb lágyszárú kétéves növény. Kizárólag magról szaporodik, az első évben tőlevélrózsát nevel, így telel át, majd a következő tavasszal szárba szökken, egész nyáron virágzik, termést hoz, és párhuzamosan tovább virágzik, egészen a fagyokig, amikor elpusztul.

Érdekes módon nem minden példány követi ezt a szabályos életmódot: a nagyon korán csírázók már az első nyarukon is virágszárat hozhatnak, és nagy ritkán a kétévesek is túlélhetik a fagyokat, és a harmadik évben újra virágoznak.

Szőrtelenségben és élettartamban sem szabálykövetők. Szántóföldi gyomként ezek nagy előnyök, mert a csupasz fényes levelekről leperegnek a gyomirtó szerek, és életmódban alkalmazkodni tudnak a haszonnövények őszi vagy tavaszi vetéséhez.

Több, mint foltos: tapintható is a szeplő

A szeplős nevüket a leveleiken lévő fehér foltokról kapták, amelyek nem csak elszíneződések, hanem tapinthatók is. A lapu szó szláv eredetű, és ma inkább nagyobb levelekre használjuk, de az uráli korra visszavezethető lapul szavunk illik a talajra lapuló tőlevelekre. Ez utóbbi csak az én tudománytalan nyelvi magyarázkodásom. A növénynél maradva, a felső levelek még kisebbek, tojásdadok, szárölelőek. A virágok öttagúak, a csészelevelek szabadon állók, a gyakran vörösbarna foltos mézsárga szirmok félhosszig forrtak, a porzók a párta belsejéhez nőttek, nem látszanak, a fehér bibe hosszan előre nyúlik. Az érett termések mellett a megbarnult bibeszál megmarad, mintha egy rovar hosszú csápja lenne.

szeplolapu erdeslevelu 02
Szeplőlapu alig foltos tőlevelei késő ősszel

szeplolapu erdeslevelu 03
Szeplőlapu habitusa fölülnézetben

szeplolapu erdeslevelu 04
Szeplőlapu foltos szárlevelei

szeplolapu erdeslevelu 05
Szeplőlapu mézsárga virágai és kékesszürke levelei

szeplolapu erdeslevelu 06
Szeplőlapu szárölelő fölső levelei

szeplolapu erdeslevelu 07
Szeplőlapu virágok vörösbarna foltossága

szeplolapu erdeslevelu 08
Szeplőlapu megbarnult bibeszálai csápolnak a termések mellett

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR