Szeptember a kiskertben: akad bőven tennivaló!

Szeptember a kiskertben: akad bőven tennivaló!

Érik a homoktövis, vethetjük a zöldtrágyát.

A szeptember még messze nem a pihenés időszaka: rengeteg a tennivaló a kertben. Nézzük sorjában!

Perui földicseresznye: vitamindús bogyók

Ez a különleges, narancssárga gyümölcs lámpaszerű búrával rendelkezik – a hártyák megvédik a muslicák támadásától. A betakarítás ideje a szeptember, amikor a védőburkolat sárga és pergamenszerű, a bogyók pedig narancssárga színűek. A vitamindús gyümölcsöt termő növény a paradicsomhoz hasonló igényekkel rendelkezik. Késő ősszel vissza kell vágni a földicseresznyét és hűvös, fagymentes helyen teleltetni.

szeptember boven tennivalo 02

Alma: szüret és szelektálás

Különösen a nagyobb almafáknál figyelhető meg, hogy nem egyenletesen érik a gyümölcs: a korona belsejében lévő almák jóval kevesebb fényt kapnak, mint a napsütötte részeken lévőek. Ezért a betakarításuk, gondozásuk több munkát igényel. Szedjünk le a fáról minden beteg, sérült gyümölcsöt, hogy ne terjedhessenek a kórokozók.
Tárolásra csak az ép, egészséges alma alkalmas, a többit gyorsan fel kell használni (friss fogyasztásra, sütéshez, stb.). A barna, száraz foltokat általában tápanyaghiány okozza – az egészségre ártalmatlanok, bár a gyümölcs keserűbb ízű lehet. A rohadt, beteg, penészes foltokat viszont mindenképpen vágjuk ki!

szeptember boven tennivalo 03

Paradicsom és paprika: az új virágok eltávolítása

Az újonnan megjelenő virágokat szedjük le a paradicsomról, paprikáról, annak érdekében, hogy a növényeknek több energiájuk maradjon a terméseket beérlelni. Mindkét zöldséget trágyázhatjuk még egyszer szeptemberben, folyékony zöldségtrágyával esetleg csalánlével. Eközben rendszeresen távolítsuk el a sárga leveleket is.

Csemegekukorica: megérett már?

A csemegekukorica betakarítási idejét egyszerű meghatározni: húzzuk félre a csuhéleveleket, lessünk be a szemek közé, nyomjuk meg őket a körmünkkel. Ha a kiszivárgó folyadék vízszerű, akkor a kukoricának még érnie kell, ha tejszerű, akkor már leszedhetjük a csöveket.

szeptember boven tennivalo 04

Sütőtök: szalma alábélelés

Az érő tököt tegyünk vastag szalmatakaróra. Ez segít a megfelelő kerek forma elérésben - így nem lesznek aszimmetrikusak, deformáltak a tökök. A szennyeződésektől és rothadástól is jobban védve vannak így a termések.

szeptember boven tennivalo 05

Zellergumók: elkel a tárgya

A zellergumók szeptemberben jelentős növekedésben vannak, ezért tápanyag-kiegészítésre van szükségük. Dolgozzunk be a gumó köré zöldségtrágyát!

Homoktövis: időben szüreteljünk!

A homoktövis bogyóit be kell gyűjteni, mielőtt megfonnyadnak. Amennyiben túl sokáig maradnak a bokron, elveszítik szép narancspiros színűket és egyidejűleg avas íz is kifejlődik bennük. A kiskertekbe ajánlható fajták a ‘Dorana’  és az ‘Orange Energy’  általában szeptemberben érnek.

szeptember boven tennivalo 06

Hagyjuk a húsos somot beérni

Augusztus-szeptember tájékán érik a som, sötét, feketéspiros állapotban szüretelik. A gyümölcsök ebben a kissé túlérett állapotban édesebbek, puhábbak, könnyebben leszedhetőek. A hozam egyik évről a másikra is nagymértékben változhat. Nagy gyümölcsű házikerti fajták a 'Cornello’, a 'Cornella’  vagy a 'Jolico’.

Ragacsos övek felhelyezése

Szeptember végén a gyümölcsfákra tegyük fel a ragacsos öveket (hernyógyűrűket). A repülni nem tudó, szárnyatlan nőstények októberben magasra másznak a gyümölcsfákon, hogy petéket rakjanak. A fatörzsre erősített ragadós szalag megakadályozza ezt, és így a rovarok áttelelési esélyeit is csökkenti.

Zöldtrágyanövények vetése

A letermett, kiürült ágyakat ne hagyjuk parlagon. Vessünk ilyenkor zöldtrágyát! Így megakadályozzuk a talaj erózióját, a tápanyag kimosódását és szerves anyagokkal gazdagítjuk a talajt.

szeptember boven tennivalo 07

Csipkebogyó: megindul a szedés

Az érett csipkebogyót ne hagyjuk túl sokáig a bokron! Amennyiben zselét vagy lekvárt szeretnénk belőle készíteni, nagyjából szeptember közepén-végén ajánlatos leszedni a piros terméseket (időjárástól függően érnek be). Ha túl sokáig maradnak a növényen, lisztessé válnak, elveszítik a savasságukat.

szeptember boven tennivalo 08

Küzdelem a pockok ellen

A pockok is kezdenek behúzódni szeptemberben a pincébe, kamrába, padlásra a téli hideg ellen. Annak érdekében, hogy a tárolt magokat, zöldségeket ne támadják meg a rágcsálók, már most meg kell kezdeni a harcot ellenük.

Bab: vetőmagot begyűjteni

Az érett tűzbab kövér magját hagyjuk jól megszáradni. Szinte mindegyik fajta alkalmas erre. Várjunk szeptember végéig, amikor a hüvelyek szárazak lesznek, mint a pergamen és egy napsütéses napon, dél körül takarítsuk be a hüvelyest. A betakarítás után kb. egy hétig, levegős helyen hagyjuk teljesen megszáradni a babokat. A legducibb magokat célszerű nem megenni, hanem tartalékolni a jövő évi vetéshez. Jól zárható dobozban kb. egy évig eltarthatóak.

Kakukkfű: itt az idő leszedni!

A karakteres fűszernövény szeptemberben másodszor is szüretelhető. Ehhez kb. a növények szárának felénél vágjuk le az ágacskákat. A szedés legjobb időpontja a késő reggel. Ezután kössük a kis gallyakat csokorba és levegős, félárnyékos, esőtől védett helyen szárítsuk meg.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?