9 konténeres növény éhes balkonkertészeknek

9 konténeres növény éhes balkonkertészeknek

Kevés a hely a kertedben? Erkélyen szeretnél konyhakerti növényt termeszteni? Van megoldás, mindjárt kilenc is! Mutatjuk!

1. Futóbab

A futóbab az egyik leggazdagabban termő zöldségféle, amelyet a helyszűkében lévő hobbikertészeknek csak ajánlani tudunk. Sokan dísznövényként termesztik mutatós virágai miatt, de természetesen nem ez az egyetlen jó tulajdonsága. Zöld hüvelytermései, de még a levelei is ehetők, csakúgy, mint a hüvelyből kifejtett érett babszemek. A megfelelő terméshozamhoz bőséges öntözést igényel, kedveli továbbá a napos fekvést és a tápanyagokban gazdag talajt. Sem a szélsőségesen hideg, sem a szélsőségesen meleg időjárást nem tolerálja jól. A hüvelyterméseket még akkor szedjük le, amikor fiatalok, zsengék, ekkor a legízletesebbek. Később fokozatosan veszítenek az ízükből (bár az alácsüngő termések látványa megkapó). Ne feledjük, a futóbab felfuttatásához stabil támrendszer szükséges, hogy a felfelé törekvő kacsoknak legyen mibe belekapaszkodniuk.

9 konteneres konyhakerti noveny 01
Maggie McCain

2. Borsó

A borsó egyike a növényládában legjobban termeszthető zöldségféléknek. Gyorsan nő és fejlődése során nem igényel túl sok figyelmet. Ráadásul eléggé elnéző az időjárási viszonyokat illetően is. Ha nem jut neki napos hely, még félárnyékban is meglehetősen jól terem. A rendszeres öntözés és a tápanyagokban gazdag talaj mindenképpen az előnyére válik. Mivel a borsó az enyhe időjárást kedveli, a kora tavasz a legideálisabb időpont az elvetéséhez. Valamikor ősszel szintén érdemes újravetnünk.

9 konteneres konyhakerti noveny 02

3. Uborka

A finom, roppanós uborka melegkedvelő zöldség, amely a hőmérséklet emelkedésével együtt egyre jobban gyarapodik. Kompakt, közepesen hosszú indái kiválóan alkalmassá teszik a konténeres termesztésre. Bizonyos fajták kifejezetten jól fejlődnek és teremnek növényládába ültetve.

9 konteneres konyhakerti noveny 03

4. Keserűdinnye

A keserűdinnye Délkelet-Ázsia egyik legkedveltebb zöldségféléje. Az uborkához, a dinnyéhez és a sütőtökhoz hasonlóan a tökfélék (Cucurbitaceae) népes családjához tartozik. Az indiai szubkontinensről származó növény számtalan, ázsiai recept alapján készült étel népszerű hozzávalója. Az egyik legegészségesebb zöldségként tartják számon, és széles körben régóta alkalmazzák különböző gyógyászati célokra is. Jellegzetesen kesernyés íze és roppanós állaga teszi egyedülállóvá a zöldségfélék között.

9 konteneres konyhakerti noveny 04
t.ohashi / Ayurvedic India

5. Spárgabab

A spárgabab az ázsiai országok igencsak fontos és kedvelt zöldségféléje. Remekül alkalmas konténeres termesztésre, támrendszerre könnyen felfuttatható. Az akár 80-100 cm hosszúra is megnövő hüvelyterméseit még zsengén szedjük le. Többek között párolva, megfőzve fogyaszthatjuk.

Viszonylag igénytelen, növekedése során kevés gondozással is beéri. Az optimális terméshozamhoz meleg időjárásra van szüksége. Konténeres termesztéséhez válasszunk megfelelően nagy és mély edényt, fefuttatásához pedig erős, stabil, rácsos támrendszert.

 9 konteneres konyhakerti noveny 05 
Amy G / Forest and Kim Starr

6. Lóbab

A lóbab a bokorbabhoz hasonló növekedésű, termése a borsó hüvelytermésére emlékeztet. Bár még nem széles körben elterjedt, a jó hír, hogy a mi éghajlatunkon is szépen terem. A gyökere csak sekélyen hatol a talajba; nem túl kényes a talaj nedvesség- vagy tápanyagtartalmát illetően.

9 konteneres konyhakerti noveny 06
FreeUsePhotos

7. Cukkini

A cukkini indáival gyorsan terjed, hamar eléri a még jól kezelhető 60-120 cm hosszúságot. Ezért konténeres termesztésre is kiválóan alkalmas. Az edénye elhelyezésekor vegyük figyelembe, hogy naponta 6-7 napsütéses órára van szüksége az optimális fejlődéshez. Igényli a rendszeres öntözést, a legjobb eredmény elérése érdekében pedig célszerű kéthetente tápoldatoznunk.

9 konteneres konyhakerti noveny 07

8. Pézsmatök

A pézsmatök lágyszárú kúszónövény, amely indás száraival gyorsan nő. Ez némi nehézséget jelenthet, ha konténerben szeretnénk nevelni, de a problémát megoldja, ha a növényt erős támrendszerre felfuttatjuk, a hajtásvégeket pedig időnként visszacsípjük. A hidegre érzékeny, és az öntözését se vigyük túlzásba, ezzel ugyanis kitesszük a különböző szezonális kártevők támadásának.

9 konteneres konyhakerti noveny 08
Maggie McCain

9. Görögdinnye

A görögdinnye nagyszerűen alkalmas konténeres termesztésre. Biztosítsunk számára függőleges támrendszert, amelyre a kacsok rá tudnak csavarodni. Jól alkalmazkodik a korlátokhoz szabott körülményekhez. A közepesen bőséges öntözést és a mérsékelten meleg időjárást kedveli. Ajánlatos az öntözést kissé visszafognunk, amikor a fejlődő termés nagysága eléri kb. egy teniszlabda méretét.

9 konteneres konyhakerti noveny 09

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR