Tél végi kúra a gyümölcsfának

Tél végi kúra a gyümölcsfának

Komposzt indításként.

Január vége - február eleje ideális időpont arra, hogy a gyümölcsfákat felkészítsük a szezonra. Így beindítjuk a talajéletet és gondoskodunk a jó tápanyag-ellátottságról is.

Különösen a gyümölcsfák számára előnyös, ha fűmentes kört hagyunk a növény körül. A füves-mohás réteg ugyanis elnyeli az esővíz egy részét, mielőtt az a fa gyökeréhez jutna. Mindenekelőtt a vastag, sűrű gyepszőnyeg okoz problémát. A fűfélék a tápanyagért is versenyezhetnek a fákkal.

Ezért elsősorban a fiatal gyümölcsfák törzse körül távolítsuk el a gyepet anélkül, hogy a gyökereket megbolygatnánk. 2-4 évente vékony rétegben érett komposztot vagy érett lótrágyát terítsünk szét ezen a területen. Az idősebb fáknál a komposztot a külső korona alá juttassuk, mert ott találjuk a hajszálgyökereket.

Így amikor a gyümölcsfák tavasszal kihajtanak, a tápanyagok már rendelkezésre fognak állni. 5 °C feletti talajhőmérsékletnél a gyökerek aktivizálódnak és táplálék után kutatnak.

Egy plusz adag kőliszt ellátja a fát ásványi anyagokkal és segít a talaj minőségét javítani. A komposzt aktivizálja a talajéletet, amely pozitív hatással van a fák ellenálló képességére.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR