Az ízletes és tápláló tejszínes csalánleves receptjével egy olyan ételt mutatunk be, amely különleges módon használja fel a kertekben bőségesen növő csalánleveleket. A leves tetejére szórható sajtropogós ínycsiklandóan ropogós textúrát ad a fogásnak, nagyban fokozhatjuk vele az ízélményt.
A csalán fogyasztása számos jótékony hatással járhat, íme néhány kedvező tulajdonsága:
-
Gazdag tápanyagokban: A csalánlevelek magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, például A-, C- és K-vitaminnal, vas- és kalciumtartalommal. Ezáltal segíthetik a szervezet általános egészségének fenntartását.
-
Vizelethajtó hatás: A csalánban található természetes vegyületek segíthetik a vesék működését, így hozzájárulhatnak a vizeletképzéshez és a méreganyagok eltávolításához a szervezetből.
-
Gyulladáscsökkentő tulajdonságok: A csalánkivonatnak gyulladáscsökkentő hatása lehet, ami hasznos lehet például reumás panaszok vagy bőrproblémák esetén.
-
Vérképző hatás: A csalánban található vas és C-vitamin hozzájárulhat a vérképzéshez és a vér oxigénellátásához.
Fontos megjegyezni, hogy a csalán összetevői nem mindenki számára lehetnek megfelelők, és egyesek allergiás reakciókat tapasztalhatnak. Kérjük orvos tanácsát, mielőtt jelentős mennyiségű csalánt fogyasztanánk.
De most következzen a tejszínes csalánleves könnyen elkészíthető receptje!
Íme:
Hozzávalók
- 4 csésze friss csalánlevél
- 1 közepes méretű vöröshagyma, finomra aprítva - tavasszal természetesen újhagymával!
- 2 evőkanál vaj
- 4 csésze zöldségleves alap (lehet alaplé, vagy víz és zöldségkocka keveréke)
- 1 csésze tejszín (vagy ízlés szerint kevésbé zsíros tejföl)
- 4-5 gerezd fokhagyma attól függően, ki mennyire szereti a fokhagymát
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés
- Mossuk meg alaposan a csalánleveleket hideg vízben, forrázzuk le (ezután már nem csíp!), majd vágjuk apróra.
- Egy nagy lábasban olvasszuk meg a vajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá az aprított hagymát, és pirítsuk üvegesre kb. 5 perc alatt.
- Adjuk hozzá a csalánleveleket és főzzük kb. 2-3 percig.
- Öntsük hozzá a zöldségleves alapot, majd főzzük közepes lángon kb. 15-20 percig. Ez idő alatt a csalánlevelek teljesen megfőnek és az ízek összeérnek.
- Vegyük le a levest a tűzről, majd hagyjuk kissé kihűlni.
- Használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy homogénné és krémes állagúvá tegyük a levest.
- Öntsük vissza a lábasba a levest, és közepes lángon melegítsük. Adjuk hozzá a tejszínt (vagy tejfölt), majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
- Melegítsük a levest alacsony hőfokon, amíg jól átmelegszik, de ne hagyjuk felforrni.
- Tálaljuk melegen, és díszítsük sajtropogóssal.
Így készül a sajtropogós:
Hozzávalók
- 1 csésze reszelt sajt (javasolt félkemény és félpuha sajt keveréke, például cheddar és mozzarella)
- 1 evőkanál liszt (opcionális, a tapadás fokozása érdekében)
- 1/4 teáskanál szárított oregánó vagy más fűszer (opcionális)
Elkészítés
- Melegítsünk elő a sütőt 180 °C fokra.
- Vegyünk egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral, majd a reszelt sajtot helyezzük el rajta kis kupacokban.
- Süssük így a sajtot 10-15 percig. A kupacok szépen kiterülnek és megsülnek. Hagyjuk kihűlni és úgy kínáljuk a leveshez.
Tipp: pirított-sózott tökmaggal is megszórhatjuk a leves tetejét. Jó étvágyat kívánunk!