Tele a kerted csalánnal? Készíts tejszínes csalánlevest sajtropogóssal!

Tele a kerted csalánnal? Készíts tejszínes csalánlevest sajtropogóssal!

Az ízletes és tápláló tejszínes csalánleves receptjével egy olyan ételt mutatunk be, amely különleges módon használja fel a kertekben bőségesen növő csalánleveleket. A leves tetejére szórható sajtropogós ínycsiklandóan ropogós textúrát ad a fogásnak, nagyban fokozhatjuk vele az ízélményt.

A csalán fogyasztása számos jótékony hatással járhat, íme néhány kedvező tulajdonsága:

  1. Gazdag tápanyagokban: A csalánlevelek magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, például A-, C- és K-vitaminnal, vas- és kalciumtartalommal. Ezáltal segíthetik a szervezet általános egészségének fenntartását.

  2. Vizelethajtó hatás: A csalánban található természetes vegyületek segíthetik a vesék működését, így hozzájárulhatnak a vizeletképzéshez és a méreganyagok eltávolításához a szervezetből.

  3. Gyulladáscsökkentő tulajdonságok: A csalánkivonatnak gyulladáscsökkentő hatása lehet, ami hasznos lehet például reumás panaszok vagy bőrproblémák esetén.

  4. Vérképző hatás: A csalánban található vas és C-vitamin hozzájárulhat a vérképzéshez és a vér oxigénellátásához.

Fontos megjegyezni, hogy a csalán összetevői nem mindenki számára lehetnek megfelelők, és egyesek allergiás reakciókat tapasztalhatnak. Kérjük orvos tanácsát, mielőtt jelentős mennyiségű csalánt fogyasztanánk.

De most következzen a tejszínes csalánleves könnyen elkészíthető receptje!

tejszines csalanleves sajtropogossal 02

Íme: 

Hozzávalók

  • 4 csésze friss csalánlevél
  • 1 közepes méretű vöröshagyma, finomra aprítva - tavasszal természetesen újhagymával!
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 csésze zöldségleves alap (lehet alaplé, vagy víz és zöldségkocka keveréke)
  • 1 csésze tejszín (vagy ízlés szerint kevésbé zsíros tejföl)
  • 4-5 gerezd fokhagyma attól függően, ki mennyire szereti a fokhagymát
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint

tejszines_csalanleves_sajtropogossal_03.jpg

Elkészítés

  1. Mossuk meg alaposan a csalánleveleket hideg vízben, forrázzuk le (ezután már nem csíp!), majd vágjuk apróra.
  2. Egy nagy lábasban olvasszuk meg a vajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá az aprított hagymát, és pirítsuk üvegesre kb. 5 perc alatt.
  3. Adjuk hozzá a csalánleveleket és főzzük kb. 2-3 percig.
  4. Öntsük hozzá a zöldségleves alapot, majd főzzük közepes lángon kb. 15-20 percig. Ez idő alatt a csalánlevelek teljesen megfőnek és az ízek összeérnek.
  5. Vegyük le a levest a tűzről, majd hagyjuk kissé kihűlni.
  6. Használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy homogénné és krémes állagúvá tegyük a levest.
  7. Öntsük vissza a lábasba a levest, és közepes lángon melegítsük. Adjuk hozzá a tejszínt (vagy tejfölt), majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  8. Melegítsük a levest alacsony hőfokon, amíg jól átmelegszik, de ne hagyjuk felforrni.
  9. Tálaljuk melegen, és díszítsük sajtropogóssal. 

tejszines csalanleves sajtropogossal 07

Így készül a sajtropogós:

Hozzávalók

  • 1 csésze reszelt sajt (javasolt félkemény és félpuha sajt keveréke, például cheddar és mozzarella)
  • 1 evőkanál liszt (opcionális, a tapadás fokozása érdekében)
  • 1/4 teáskanál szárított oregánó vagy más fűszer (opcionális)

Elkészítés

  1. Melegítsünk elő a sütőt 180 °C fokra.
  2. Vegyünk egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral, majd a reszelt sajtot helyezzük el rajta kis kupacokban.
  3. Süssük így a sajtot 10-15 percig. A kupacok szépen kiterülnek és megsülnek. Hagyjuk kihűlni és úgy kínáljuk a leveshez.

 

tejszines csalanleves sajtropogossal 05

Tipp: pirított-sózott tökmaggal is megszórhatjuk a leves tetejét. Jó étvágyat kívánunk!

tejszines csalanleves sajtropogossal 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR