Termesszünk otthon gyömbért! Van, aki kipróbálta és sikerrel járt. Íme!

Termesszünk otthon gyömbért!  Van, aki kipróbálta és sikerrel járt. Íme!

A gyömbér évszázadok során szerte a világon elterjedt. A növény gyökerét használjuk fűszerként és gyógyászati célokra is.

A gyömbér (Zingiber officinale) jól érzi magát meleg, nedves klímájú területeken. Szereti a részleges árnyékot és a jó vízelvezetésű, gazdag, laza talajt. Otthon is nevelhető, de fontos a megfelelő körülmények biztosítása számára. A megfelelő hőmérséklet és páratartalom biztosítása, valamint rendszeres öntözés fontos a gyömbér termesztése során.

Pál János a Kertészkedők Klubjában mutatta be saját termesztésű gyömbérjeit. Az alábbiakból megtudhatjuk, hogyan nevelte, gondozta őket.

"A családunk szereti a gyömbért, főleg a téli hónapokban lereszelve, mézzel fogyasztani megfázásos időszakban. Ha jó áron volt, inkább vettünk több darabot is, és hogy ne száradjon ki, nejlonzacskóba tettük.

Tavasz közeledtével azt vettük észre, hogy a kis hajtások (amikről azóta tudom, hogy rizómák) végei elkezdtek zöldülni. Megtisztítani nem volt sok haszna a kis 2-3 cm-es hegyeket, ezért letörtem és cserépbe, jó muskátliföldbe tettem. Ez olyan március vége lehetett és mivel van egy kis fóliánk paprika nevelésre, oda kitettem.

termesszunk gyombert 02

Április végére kihajtott, májusban már kihoztam egy fa alá és locsolgattam, szépen sűrűsödött és őszre szép gumók lettek.

termesszunk gyombert 03

Idén már tudatosan gyűjtöttem a kis rizómákat és április elején nedves papírba tekertem 2 napig, aztán egyenesen a fóliába ültettem egy kb. 70x70 cm-es részbe, ami minden évben trágyázva és ásva van, 5-10 cm mélyre.

termesszunk gyombert 04

Itt nálunk homokos a talaj, ami jó nedvességáteresztő.

A vártnak megfelelően szépen kihajtott. Először csak 1 levélszár, később, amikor elkezdte szaporítani a gumókat, egyre több és nagyobb levél, lomb fejlődött.

Augusztus elejére már a nagy levelek alatt lévő gumók kilátszottak a földből, így feltöltöttem földdel. Szerintem ez is segítette a még nagyobb bokrok kialakulását.

termesszunk gyombert 05

November közepén ástam ki és 3 kg-nyi szép termésünk lett.

termesszunk gyombert 06

Semmivel nem volt permetezve, csak vizet kapott a paprikával egyszerre 2-3 naponta. A levelét fogtam körbe egy madzaggal, hogy ne hajoljon szét.

Már csak néhány csokrot hagytunk meg friss fogyasztásra, a többit elajándékoztuk, és kandírozás alatt van egy nagy adag."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR