Ültess sövényt, nézz be a levélkupac alá, avagy mit üzenne nekünk a kertünkben élő süni?

Ültess sövényt, nézz be a levélkupac alá, avagy mit üzenne nekünk a kertünkben élő süni?

Tejet ne, köszi!

A sün a kertünk barátja, pusztítja a kártevőket, segít nekünk abban, hogy a növények egészségesek maradjanak. Örüljünk neki, ha a kertünkbe költözik, igyekezzünk mi is segíteni őt!

De honnan tudjuk, hogy mitől érzi jól magát és mit üzenne nekünk, ha értenénk? Tájékozódjunk, informálódjunk a megfelelő helyről! Sokan próbálnak a sünöknek segíteni, de a jó szándék önmagában nem elég, mert a nem megfelelő élelemmel például bajt is okozhatunk.

suni mit uzenne nekunk 02

A Sünbarát Alapítvány fontos információkkal lát el minket, iránymutatást ad a sünbarát kertek kialakításához is. Az alapítvány legfőbb célja a vadon élő keleti sünök védelme; a tanácsadás mellett befogadja, gyógyítja és ápolja is a sérült sünöket.

Mindenekelőtt igyekezzünk a kertünket sünbaráttá tenni, kiiktatva a legnagyobb veszélyforrásokat. A legfontosabb, hogy ne használjunk vegyszereket és ne alkalmazzunk műtrágyát sem. Próbáljunk a tüskéshátúaknak búvóhelyet teremteni azzal, hogy gallyakat, levélkupacokat hagyunk meg a kertben, ezek alatt nem csak téli szállást, védelmet találhatnak, de megbúvó rovarokat, gilisztákat, csigákat is. A sünik kedvenc vacka a bokrok és levélkupacok alja, valamint a komposzt, de a farakás, lépcső és kőrakás alatti helyeket sem vetik meg. Ha tűzrakásra készülünk, mindig nézzük meg, hogy nem lapul-e tüskéshátú a gallyak alatt, mielőtt meggyújtjuk azokat!

suni mit uzenne nekunk 03

Amennyiben etetni szeretnénk a süniket, adhatunk nekik főtt darált húst, száraz süntápot, nedves vagy száraz kutya- vagy macskaeledelt (halmenteset), konzerv (aszpikos) macskaeledelt, összetört főtt tojást, rántottát is. Naponta mossuk ki az etető edényeket, így az esetleges fertőzések elkerülhetőek. Gondoskodjunk a friss ivóvízről, viszont nagyon fontos, hogy tejet ne adjunk nekik, mert minden süni laktózérzékeny!

A sünök sokat kalandoznak, csavarognak az éjszakában, míg élelemre vadásznak. Ha lehetőségünk van rá, drótkerítés helyett sövényt ültessünk, ami számukra könnyen átjárható. Nagy lyukú drótkerítéseknél néhány helyen hajtsuk fel a kerítést, húzzuk szét a drótszálakat, hogy az állatok ne akadjanak bele.

Amennyiben nem vagyunk benne biztosak, hogy süni jár a kertünkben, vizsgáljuk meg az ürüléket! A 3-6 cm hosszú, 8-12 mm vastag, jellemzően feketésbarna, fényes salakanyag sünre utal. A forma hengeres, hegyes végű. A sünik általában akkor is ürítenek, amikor eleséget keresnek, ezért a maradványokat szélesebb körben szétszórva találhatjuk. Előfordulnak benne magok, rovarmaradványok, például emésztetlen kitindarabok.

További hasznos információ: Sünbarát Alapítvány

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR