Szamárbogáncs: igazi Rambo a vadvirágok között

Szamárbogáncs: igazi Rambo a vadvirágok között

A szamárbogáncs tagadhatatlanul impozáns növény, de ennyi tövissel és szöszmösszel a felületén kétlem, hogy a szamarak kedvence lenne.

A közönséges szamárbogáncs (Onopordum acanthium)  az őszirózsafélék családjába tartozó, fészekvirágzatú, hatalmas, lágyszárú növény. A lágyszárú itt botanikai fogalom, nem szabad szó szerint érteni. Ez a szár kemény, bordás, tövises. Kizárt, hogy a szamár kedvelné, bár lehet, hogy jobb híján megeszi. Az is tény, hogy sokan szeretik: gazdag rovarlegelő. A gyönyörű virágzatok nektárjához csak a hosszabb szájszervűek jutnak hozzá, de a könnyen hozzáférhető virágpor sokakat csalogat.

Elveszi a bogáncs, amire szüksége van

A három méter magasra is megnövő bogáncsot szeretik azonosítani a skót címernövénnyel, de a mezítlábas vikingek éjszakai támadására valószínűleg egy Skóciában honos, kisebb termetű bogáncs szúrása figyelmeztetett. A tudományos nemzetségnév “Onopordum” szamárpuffasztást vagy szellentést jelent, az “acanthium” fajnév a tövisességet. Az egész növény szürkesége a sűrű pókhálós molyhosságtól van, ami a túl sok napfénytől és a párolgástól védi. A tövisek talán a hajnali harmatot is gyűjtik, és persze védenek a legelő állatoktól. A lefutó levélnyelek a száron erős bordákban folytatódnak, a bordák szilárdítják, szélállóvá teszik a növényt, valamint levezetik a harmatot és az esővizet a gyökerekhez. Tehát a látvány a szárazságtűrésről szól, de a hatalmas termet bizonyítja, hogy a gyökerek is teszik a dolgukat, megszerzik a talajból, amire a bogáncsnak szüksége van.

Meghódítja a száraz legelőket

A szamárbogáncs a bóbitás kaszatterméseivel szaporodik. Többnyire kétéves, a koraőszi csíranövényeiből csak tőlevélrózsát nevel, és az a következő évre áttelelve szökik szárba. Az olajban gazdag, elfekvő termések akár évtizedekig csíraképesek, és tavaszi kezdéssel egynyáriként is termést hoznak. Nálunk eredetileg a bolygatott területek gyomnövénye, de gyorsan terjed, hamar meghódítja a száraz legelőket. Az Újvilágban üldözött özönnövény, sok tudós dolgozik a környezetbarát kiirtásának a technológiáján.

szamarbogancs rambo 02
Szamárbogáncs habitusa

szamarbogancs rambo 03
Szamárbogáncs rovarlegelőként

szamarbogancs rambo 04
Szamárbogáncs tőlevélrózsája ősszel

szamarbogancs rambo 05
Szamárbogáncs virágzata

szamarbogancs rambo 06
Szamárbogáncs fészekvirágzata belülről

szamarbogancs rambo 07
Szamárbogáncs bordás tövises szára

szamarbogancs rambo 08
Szamárbogáncs hatalmas alsó levelei

szamarbogancs rambo 09
Szamárbogáncs levelek szürkesége

szamarbogancs rambo 10
Szamárbogáncs térhódítása bolygatott területen

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR