Vízi peszérce, a méteres árvacsalán

Vízi peszérce, a méteres árvacsalán

Fekete festéket termelő vízparti növény, kétféle levélalakkal és alig ajakos virágokkal, bizonyított gyógyító hatással.

Farkaslábtól a kutyapecérig

A vízi peszérce (tudományos nevén Lycopus europaeus) az ajakosvirágúak, azaz árvacsalánfélék családjába tartozó, méteres magasságú, de könnyen elfekvő, lágyszárú és évelő növény. A “Lycopus” tudományos nemzetségnév farkaslábat jelent, egyes magyarázatok szerint a levél alakja hasonlít a farkas lábnyomára, én inkább a fekete termésekben látom a hasonlóságot. A magyar peszérce szó töve eredetileg a valamivel foglalkozó szolgát jelentette, például a (kutya)pecér a vadászkutyák idomárja volt, de ez gyenge érv a farkas kutyával való helyettesítésére. Furcsa, hogy nem ismerünk jobb szófejtést, pedig a peszér több helynévben is szerepel, a pecér pedig más összetételben mindennapos durvaság lett. Az “europaeus” fajnév a növény európai elterjedtségére utal. A “vízi” csak félig igaz; az ár elöntheti ugyan, de a valóságban vízparti növény, azaz nem a vízben él.

Szőrkapuk, tüskehegyű fogak és villás bibék

A vízi peszércének hatalmas föld alatti kúszógyökér-hálózata van, magános példányt még nem láttam, a gyökereivel foltokban terjed. A levelek keresztben átellenesek, az alsók szélesek, szárnyasan tagoltak, feljebb tojásdad hosszúkásak, szélük durván karéjos, fogas. A virágzatok emeletenként, a rövid levélnyelek körül tömött álörvökben állnak. A párta ajakossága szinte észrevehetetlen, a négy cimpa majdnem szimmetrikus, fehérek, piros pöttyökkel vezetik a megporzó rovarokat. Az alkalmatlan látogatókat egy szőrkapu tartja kívül. A csészének öt hosszú tüskehegyű foga van. A két porzó és a villás bibe kinyúlik a szirmok közül. A négyes résztermések éretten feketék, és sokáig a szúrós csészék védelmében maradnak, így úszóképesek, széthullva mirigyekkel kapaszkodnak.

A vízi peszérce mocsári, vízparti növény, az egész kontinensen elterjedt. Fekete festőként és gyógynövényként számos célra használták, a pajzsmirigy túlműködést fékező hatása bizonyított.

vizi peszerce meteres arvacsalan 02
Vízi peszérce palántája

vizi peszerce meteres arvacsalan 03
Vízi peszérce keresztben átellenes levelei

vizi peszerce meteres arvacsalan 04
Vízi peszérce alsó, szárnyasan tagolt levelei

vizi peszerce meteres arvacsalan 05
Vízi peszérce fölső, karéjos levele

vizi peszerce meteres arvacsalan 06
Vízi peszérce felső levelének fonáka

vizi peszerce meteres arvacsalan 07
Vízi peszérce tömött, álörvös virágzata

vizi peszerce meteres arvacsalan 08
Vízi peszérce virágai pöttyös szirmokkal, szőrkapuval

vizi peszerce meteres arvacsalan 09
Vízi peszérce emeletenkénti álörvös, éretlen termései

vizi peszerce meteres arvacsalan 10
Vízi peszérce érett termései a tűhegyes csészefogak védelmében

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR