Metszés-óra (17/20): Akkus metszőollók

Metszés-óra (17/20): Akkus metszőollók

Erőpótlás, hidraulika, pneumatika, elektromosság, akkumulátor.

Az emberi karból hiányzó erőt eleinte hidraulikus metszőollókkal pótolták. A traktor lassan kúszott az ültetvény sorközeiben, és kábeleken keresztül látta el a gyalog vagy emelvényen mozgó metszőket a hidraulikus meghajtással. Később ezt a pneumatika váltotta fel, amihez már metszőollónként csak egy kábel kellett, mert az elhasznált légnyomás szabadon távozhatott. A traktor közelsége büdös és hangos volt. Ezeket a technikákat váltotta le az akkumulátoros metszőolló.

 

A Felco 194 Wh teljesítményű akkuja egy apró hátizsákban van a vezérlő egységgel együtt. A tökéletes ergonómiájú hevederek, derék- és mellpántok miatt a 2,5 kg súly meg sem kottyan a hátamon. A legnagyobb olló majdnem 1 kg-os tömege viszont nem semmi, különösen, ha a testemtől távolra kell nyúlni vele. Az ereje viszont rendkívüli, a 4,5 cm vastagságú ágakat is vágja. A szuper olló kábelcsatlakoztatását, be- és kikapcsolását, a pengenyílás nagyságának vezérlését, a biztonságos tisztogatást, a penge fenését viszont meg kell tanulni. Gazdag szöveges és képes használati utasítás van hozzá, és az olló különböző csippanásokkal jelzi vissza a beállításokat.

A majdnem kétszáz wattórás akku végigdolgozik egy munkanapot. Lehet választani fele méretű és súlyú akkut, valamint 0,7 és 0,8 kilogrammos ollókat is, jobb és balkezes változatokban. Ilyen éles szerszámokkal az ember nem szívesen mászik fára vagy létrára, ezért hosszabbítót lehet illeszteni a kezem és az olló közé. A rövidebbik 1 méter hosszú, 1 kg-os, és 3 méter magasságig tudok vágni vele. A hosszabbik 1,5 méteres, másfél kilós, és 3,5 méterig sikerül felnyúlni vele. Az ilyen fej fölötti munkához ajánlott a sisak és a védőszemüveg, de a minimum felszerelés a szemünket is védő sildes sapka és a csúszásbiztos bakancs. Az ollóknak karcsú a teste, ezért nagyon jó a fogásuk, kesztyűben is biztonságosan kezelhetők. Az éppen nem használt olló pengéit össze kell zárni, feltétlenül ki kell kapcsolni, és az övtokban kell pihentetni.

A hosszabbított nyelekkel semmiképpen de dolgozzunk légvezetékek közelében, kerüljük a villámveszélyes zivataros időt. Csepergő esőben és hidegben, ha muszáj dolgoznunk, akkor kívülről vegyük a hátizsákra az esőköpenyt vagy a kabátot, így nem ázik be a zsák és nem fázik az akkumulátor.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR