Metszés-óra (17/20): Akkus metszőollók

Metszés-óra (17/20): Akkus metszőollók

Erőpótlás, hidraulika, pneumatika, elektromosság, akkumulátor.

Az emberi karból hiányzó erőt eleinte hidraulikus metszőollókkal pótolták. A traktor lassan kúszott az ültetvény sorközeiben, és kábeleken keresztül látta el a gyalog vagy emelvényen mozgó metszőket a hidraulikus meghajtással. Később ezt a pneumatika váltotta fel, amihez már metszőollónként csak egy kábel kellett, mert az elhasznált légnyomás szabadon távozhatott. A traktor közelsége büdös és hangos volt. Ezeket a technikákat váltotta le az akkumulátoros metszőolló.

 

A Felco 194 Wh teljesítményű akkuja egy apró hátizsákban van a vezérlő egységgel együtt. A tökéletes ergonómiájú hevederek, derék- és mellpántok miatt a 2,5 kg súly meg sem kottyan a hátamon. A legnagyobb olló majdnem 1 kg-os tömege viszont nem semmi, különösen, ha a testemtől távolra kell nyúlni vele. Az ereje viszont rendkívüli, a 4,5 cm vastagságú ágakat is vágja. A szuper olló kábelcsatlakoztatását, be- és kikapcsolását, a pengenyílás nagyságának vezérlését, a biztonságos tisztogatást, a penge fenését viszont meg kell tanulni. Gazdag szöveges és képes használati utasítás van hozzá, és az olló különböző csippanásokkal jelzi vissza a beállításokat.

A majdnem kétszáz wattórás akku végigdolgozik egy munkanapot. Lehet választani fele méretű és súlyú akkut, valamint 0,7 és 0,8 kilogrammos ollókat is, jobb és balkezes változatokban. Ilyen éles szerszámokkal az ember nem szívesen mászik fára vagy létrára, ezért hosszabbítót lehet illeszteni a kezem és az olló közé. A rövidebbik 1 méter hosszú, 1 kg-os, és 3 méter magasságig tudok vágni vele. A hosszabbik 1,5 méteres, másfél kilós, és 3,5 méterig sikerül felnyúlni vele. Az ilyen fej fölötti munkához ajánlott a sisak és a védőszemüveg, de a minimum felszerelés a szemünket is védő sildes sapka és a csúszásbiztos bakancs. Az ollóknak karcsú a teste, ezért nagyon jó a fogásuk, kesztyűben is biztonságosan kezelhetők. Az éppen nem használt olló pengéit össze kell zárni, feltétlenül ki kell kapcsolni, és az övtokban kell pihentetni.

A hosszabbított nyelekkel semmiképpen de dolgozzunk légvezetékek közelében, kerüljük a villámveszélyes zivataros időt. Csepergő esőben és hidegben, ha muszáj dolgoznunk, akkor kívülről vegyük a hátizsákra az esőköpenyt vagy a kabátot, így nem ázik be a zsák és nem fázik az akkumulátor.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR