5 értékes növény, ami táplálékot nyújt a kertünk vendégeinek

5 értékes növény, ami táplálékot nyújt a kertünk vendégeinek

Gyümölcslakoma.

Még a legkisebb kertekben is helyet találhatunk azoknak az értékes növényeknek, amelyek táplálékot jelentenek a rovaroknak, majd később a madaraknak. Sokat teszünk a Földünk élővilágáért, mennyiben terített asztallal várjuk ezeket a hasznos élőlényeket.

1. Egybibés galagonya

Az egybibés galagonya (Crataegus monogyna)  az erdőszélekről ismert bokor. Szép, természetes sövény nevelhető belőle, vagy szoliterként kis fácskává fejlődhet. Áprilistól júniusig rengeteg virágot hoz, amelyek a rovarokat látják el nektárral. Ősszel a madarak keresik fel a piros gyümölcsök miatt.

ot noveny kertunk vendegeinek 01

2. Szirti fanyarka

A méltánytalanul mellőzött fanyarka (Amelanchier ovalis)  tökéletes választás a kis kertekbe. A krémfehér virágok áprilisban nyílnak, táplálékforrást biztosítanak a rovaroknak. Borsó nagyságú almatermései júniustól érnek, ízükben az áfonyára emlékeztetnek, érdemes belőlük például lekvárt készíteni. A madarak is kedvelik a gyümölcsöket, ajánlatos nekik is hagyni belőle. Ősszel szép lombszínnel díszít a fácska.

ot noveny kertunk vendegeinek 02

3. Madárberkenye

Az őshonos madárberkenye (Sorbus aucuparia)  termései igen mutatósak, ráadásul számos madárfaj kedvenc csemegéjét is jelentik a narancspiros, fürtökben csüngő bogyók. Augusztustól októberig érnek, a gyümölcsre érkező szárnyasok nagy örömére. Májusban és júniusban nyíló fehér virágainak pedig a méhek és a pillangók örülnek.

ot noveny kertunk vendegeinek 03

4. Húsos som

A húsos som (Cornus mas)  fontos őshonos növényünk. Sárga virágai már lombfakadás előtt, március-áprilisban szirmot bontanak, kiváló táplálékot jelentenek a méheknek, poszméheknek, más hasznos rovaroknak. Ovális, piros gyümölcsei vitaminban gazdagok, csak akkor érettek és édesek, amikor már a fáról potyognak. A madarak számára is élelmet nyújtanak.

ot noveny kertunk vendegeinek 04

5. Vadalma

A vadalma (Malus sylvestris)  a termesztett alma vad formája. Savanykás, fanyar gyümölcsei nem túl ízletesek nyersen. Fehéres-rózsaszín virágai április-májusban bontanak szirmot és különösen sok pollent és nektárt nyújtanak a rovarok számára. A madarak és egyes kisemlősök az almácskákat is szívesen fogyasztják.

ot noveny kertunk vendegeinek 05

ot noveny kertunk vendegeinek 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR