Jót tesz a mentális egészségünknek, ha megfigyeljük a körülöttünk élő madarakat

Jót tesz a mentális egészségünknek, ha megfigyeljük a körülöttünk élő madarakat

Kevesebb stressz és szorongás.

Azok az emberek, akiknek lakóhelyét több növény, zöldfelület, madár veszi körbe, sokkal kevésbé szenvednek stressztől, szorongástól, depressziótól.

Legalábbis ezt állítja az Exeter-i Egyetemen készült tanulmány, amelynek során több száz ember mentális egészségét vizsgálták. Ezek alapján úgy tűnik, hogy előnyt élveznek azok, akiknek alkalmuk van madarakat megfigyelni, zöldet látni a lakóhelyük körül.

madarak mentalis egeszseg 02

A tanulmány során több, mint 270 különböző korú, jövedelmű, etnikumú résztvevő mentális egészségét vették górcső alá. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik kevesebb időt töltöttek a szabadban mint amennyit szoktak, sokkal idegesebbnek, depressziósabbnak érezték magukat.

madarak mentalis egeszseg 03

A Milton Keynes-ben, Bedfordban és Lutonban végzett széleskörű felmérések során a madarak számát reggel és délután is meghatározták. Az ott élőknél annál kisebb mértékű szorongást, stresszt és depressziót tudtak kimutatni, minél több madarat lehetett megfigyelni a délután folyamán a környéken.

madarak mentalis egeszseg 04

A kutatók a délutáni madarak számát vették alapul - ez általában kevesebb, mint a reggeli időszakban, de ugyanakkor a napirendünk során ez az a szám, amit jobban észreveszünk. Közönséges madarakat figyeltek meg: varjakat, feketerigót, vörösbegyet, kék cinegét. A felbukkanó madarak faja és a mentális egészség között nem találtak összefüggést, sokkal inkább a mennyiség számított, vagyis az, hogy mennyi madarat láttak az ablakból, a kertben vagy a környéken.

madarak mentalis egeszseg 05

Korábbi tanulmányok során bebizonyosodott, hogy az átlagember madárazonosítási ismeretei meglehetősen csekélyek, vagyis nem az a lényeg, hogy milyen madárkülönlegességet lát, a szellemi jólétének mindegy a madár faja.

madarak mentalis egeszseg 06

A házunk körül, vagy általában a természetben élő madarak nagy reményt jelentenek a megelőző orvoslás számára, hiszen egészségesebbé, boldogabbá, élhetőbbé teszik a városokat.

A madarak, bokrok, fák és a jobb mentális egészségi állapot közötti összefüggés attól függetlenül érvényesült, hogy a vizsgált személy milyen jövedelmű, felszereltségű, anyagi helyzetű, életkorú csoporthoz tartozott.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR