Kertünk legszebb kártevőirtói a madarak

Kertünk legszebb kártevőirtói a madarak

A cinegéktől a baglyokig.

A madárbarát kert nem csak csicsergéssel örvendeztet meg bennünket, de a szorgos szárnyasok abban is segítenek, hogy a kertünk mentes maradjon a kártevőktől.

Az egyik legismertebb kerti madarunk a széncinege. A tél folyamán főként magokat és gyümölcsöket eszik, nyáron rovarok kerülnek túlsúlyba az étrendjében, elsősorban a fiatal példányok esetében. A kertészek örülnek annak, hogy nagy étvággyal fogyasztja az almamoly és a kis téliaraszoló hernyóit, de a levél- és pajzstetveket, lepkekártevőket és poloskákat is. Egy széncinegepár évente 35-75 kg rovart tüntet el, amikor 1-2 alkalommal utódokat nevelnek.

madarak kertunk kartevoirtoi 05

Jó étvággyal eszi a hernyókat és lárvákat a nagy fakopáncs is. Ezek nem pusztán nyáron szerepelnek az étlapján. Télen is szívesen eszeget különféle rovarlárvákat, amelyek a kéregben próbálnak áttelelni, így például az almamoly lárváit, bábjait.

madarak kertunk kartevoirtoi 02

Ejtsünk szót azokról a madarakról is, amelyek apróbb rágcsálókat is fogyasztanak a rovarok mellett. Közéjük tartozik a vörös vércse és az erdei fülesbagoly. Utóbbi vékony testalkatú, szárnyfesztávolsága 95 cm, jól látható tollfülei vannak. Kis rágcsálókat fogyaszt, így például mezei egereket, amelyekből évente akár ezret is elkap. Éppen ezért nagyon hatékony hasznos állatnak mondható.

madarak kertunk kartevoirtoi 03

A káros rágcsálók a vörös vércse étrendjének is részét képezik. Ez a madár szeret magas épületekben tanyázni, például templomtornyokban. Leggyakrabban más madárfajok fészkét foglalja el, akárcsak az erdei fülesbagoly. Amennyiben mindkét fajt segíteni szeretnénk, ne távolítsuk el az elhagyott fészkeket. Mesterséges fészkek kihelyezésével is ösztönözhetjük a megtelepedésüket.

madarak kertunk kartevoirtoi 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR