9 tipp, amivel a sünöket segíthetjük a kertünkben

9 tipp, amivel a sünöket segíthetjük a kertünkben

Természetes élelemforrás, akadálymentes útvonal, száraz búvóhely: teremtsünk a kertünkben élő sünöknek kényelmes és biztonságos környezetet!

Valószínűleg nem mondjunk azzal újdonságot, hogy a sünök száma csökken: a városokban egyre kevesebb életteret talál magának a zöldfelületek beépítésével, a támfalak és kerítések elterjedésével. A vidéki területeken kiszorul a mezőgazdaság terjeszkedése miatt, emellett feldarabolódik az élőhelye, pusztítja őt az intenzív növényvédőszer-használat és egyre kevesebb táplálékot is talál ugyanezen okból.

A jó hír az, hogy mi is sokat tehetünk a tüskéshátúakért és azért, hogy a kertünkbe költözzenek és ott életteret találjanak maguknak.

9 tippet mutatunk:

Biztosítsunk számukra átjárót a kerítésen

A legjobb, amit tehetünk, ha beengedjük a süniket a kertünkbe, azaz utat nyitunk számukra. Ehhez elég, ha lyukat vágunk a kerítésen, amennyiben lehetőségük van rá. Egy 12 cm x 12 cm-es nyílás a kerítés alján tökéletes. Ha összefogunk a szomszédokkal, akkor egész folyosót építhetünk számukra, akár az utca teljes hosszában ki-be járkálhatnak a kertek között.

Tegyük biztonságossá a kerti tavat

Egy mély tó meredek parttal a süni számára végzetes is lehet. A tüskéshátúak ugyan tudnak úszni, de hamar kimerülnek, ha nem tudnak kijutni a szárazföldre. Legyen a kerti tó partja olyan, amin könnyedén kimászhatnak, vagy tegyünk be rönköt, ami létraként szolgálhat, esetleg egy vastag kötélhálót.

kilenc tipp sunoket segithetjuk 01

Óvatosan a sövénynyírókkal

Mindenféle vágó-szúró szerszám megsértheti azokat az állatokat, amelyek a sövények, lombok közé bújnak. A sünökre különösen a sövény- és szegélynyírók jelentenek veszélyt. Mielőtt munkához látunk, ellenőrizzük, hogy nem lapul-e ott egy állat.

Ne használjunk csigairtót

A hagyományos csigairtók metaldehidet tartalmaznak, ami halálos a sünökre nézve. Az organikus, vadbarát riasztók kevésbé mérgező vas-foszfáttal dolgoznak. A sünök fogyasztják a csigákat, ezért egy ökológiailag beállt kertben nem biztos, hogy szükségünk van kemikáliákra.

kilenc tipp sunoket segithetjuk 02

Készítsünk sünházikót, süngarázst

A sünöknek télen száraz, biztonságos helyre van szükségük a hibernációhoz, majd a kicsinyek felneveléséhez. Ideális, ha műanyaggal vagy fóliával takarjuk a süngarázsként szolgáló fadobozt, vagy egy adag avart borítunk rá. A garázsnak legyen egy bejárata is, ugyanakkor fontos, hogy ezen keresztül csak a sünik jussanak be, a ragadozók nem. Lehetőleg védett, északi fekvésű helyre tegyük.

Tegyünk ki extra ennivalót

Ugyan a sünök számára a legjobb eledel az, amit a természetben találnak, hálásak lesznek, ha odaszoktatjuk őket némi plusz finomsággal, főként a téli hibernáció előtt. Elsősorban húsos kutya- vagy macskaeledelt érdemes kitenni, például csirkés vagy pulykás ízesítésűt. Ne rakjunk ki nekik tejet, kenyeret, mert ez akár mérgező is lehet számukra.

kilenc tipp sunoket segithetjuk 03

Termesszünk őshonos növényeket

Az őshonos növények, például a galagonya vagy a kökény táplálékot jelentenek a különféle molyok, lepkék, bogarak lárváinak. A bábok, lárvák, hernyók pedig remek csemegét biztosítanak a sünöknek!

Hagyjunk ág- és levélkupacokat a kertben

A kertünk nem múzeum, nyugodtan hagyjunk egy rendezetlen sarkot vagy komposztáló dombot, ahol ágak, levelek alatt találnak menedéket az élőlények. A sünik örülnek a meleg, száraz, védett helynek, ahol ráadásul bőven rendelkezésükre áll táplálék a szintén idebújó csigáknak, bogaraknak, gerincteleneknek köszönhetően.

kilenc tipp sunoket segithetjuk 04

Óvatosan a tűzgyújtással

Mielőtt meggyújtanánk egy rőzserakást, ágakat, gallyakat, mindig ellenőrizzük, hogy nem bújt-e meg alatta tüskéshátú!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR