Május idején: zsenge fenyőrügyek ázzanak mézben

Május idején: zsenge fenyőrügyek ázzanak mézben

Ki ne hagyd, ha díszíti fenyő a kerted!

Erdélyben, ahol vadregényes fenyvesekből nincs hiány, régtől fogva alkalmazzák ezt az igen egyszerű, ám annál hatásosabb receptet. Lényege, hogy amikor tavasszal a fenyőfák új hajtásokat hoznak, szedjünk belőlük pár marékkal. 100 gramm mézhez kb. 25 gramm fenyőrügyet célszerű gyűjtenünk.

fenyorugyek mezben 02

fenyorugyek mezben 03

A szép, egészséges, 3-5 cm hosszú, frissen szedett rügyeket folyóvíz alatt (hideg vízzel) öblítsük le. Látni fogjuk, hogy a tűlevelekről a viaszos bevonatuknak köszönhetően gyorsan lepereg a víz. Konyhai papírtörlőre szétterítve hagyjuk, hogy a rügyekről a maradék nedvesség is teljesen felszáradjon.

fenyorugyek mezben 04

fenyorugyek mezben 05

Ezt követően nincs más dolgunk, mint egy előzőleg tisztára mosott, széles szájú kisüvegbe tölteni a rügyeket, majd lassan felönteni mézzel. Sokak szerint a legfinomabb akácmézzel, de a vegyes virágméz is minden további nélkül alkalmas a célra.

fenyorugyek mezben 06

fenyorugyek mezben 07

Óvatosan keverjük meg, hogy a rügyek alá rekedt légbuborékok jórészt távozni tudjanak a mézből. Az is fontos, hogy a méz teljesen ellepje a rügyeket.

fenyorugyek mezben 08

Végül jól csavarjuk rá az üvegre a fedelét. Tartsuk sötét, hűvös helyen, de azért legyen kéznél, hogy naponta kicsit megforgathassuk.

fenyorugyek mezben 09

Pár hét elteltével leszűrhetjük és fogyaszthatjuk is. (Ne feledjük, kisgyermekeknek egy éves kor alatt nem szabad mézet adni!)

A fenyőfélék tűleveleiről, a fiatal hajtásokról érdemes tudni, hogy sok C-vitamint, ásványi anyagokat, valamint illóolajat, továbbá antibakteriális hatóanyagokat tartalmaznak. A méhek által előállított természetes mézről pedig köztudott, hogy jelentős mennyiségben találhatók bennük természetes antioxidánsok (enzimek), így erősítik az immunrendszert. Egy-egy kiskanállal érdemes tehát fogyasztani a fenyőrüggyel felturbózott mézből főleg felső légúti megbetegedések, köhögés esetén, de cukor helyett citromos teába is keverhetjük.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR