Ki ne hagyd, ha díszíti fenyő a kerted!
Erdélyben, ahol vadregényes fenyvesekből nincs hiány, régtől fogva alkalmazzák ezt az igen egyszerű, ám annál hatásosabb receptet. Lényege, hogy amikor tavasszal a fenyőfák új hajtásokat hoznak, szedjünk belőlük pár marékkal. 100 gramm mézhez kb. 25 gramm fenyőrügyet célszerű gyűjtenünk.
A szép, egészséges, 3-5 cm hosszú, frissen szedett rügyeket folyóvíz alatt (hideg vízzel) öblítsük le. Látni fogjuk, hogy a tűlevelekről a viaszos bevonatuknak köszönhetően gyorsan lepereg a víz. Konyhai papírtörlőre szétterítve hagyjuk, hogy a rügyekről a maradék nedvesség is teljesen felszáradjon.
Ezt követően nincs más dolgunk, mint egy előzőleg tisztára mosott, széles szájú kisüvegbe tölteni a rügyeket, majd lassan felönteni mézzel. Sokak szerint a legfinomabb akácmézzel, de a vegyes virágméz is minden további nélkül alkalmas a célra.
Óvatosan keverjük meg, hogy a rügyek alá rekedt légbuborékok jórészt távozni tudjanak a mézből. Az is fontos, hogy a méz teljesen ellepje a rügyeket.
Végül jól csavarjuk rá az üvegre a fedelét. Tartsuk sötét, hűvös helyen, de azért legyen kéznél, hogy naponta kicsit megforgathassuk.
Pár hét elteltével leszűrhetjük és fogyaszthatjuk is. (Ne feledjük, kisgyermekeknek egy éves kor alatt nem szabad mézet adni!)
A fenyőfélék tűleveleiről, a fiatal hajtásokról érdemes tudni, hogy sok C-vitamint, ásványi anyagokat, valamint illóolajat, továbbá antibakteriális hatóanyagokat tartalmaznak. A méhek által előállított természetes mézről pedig köztudott, hogy jelentős mennyiségben találhatók bennük természetes antioxidánsok (enzimek), így erősítik az immunrendszert. Egy-egy kiskanállal érdemes tehát fogyasztani a fenyőrüggyel felturbózott mézből főleg felső légúti megbetegedések, köhögés esetén, de cukor helyett citromos teába is keverhetjük.