Fehér fagyöngy: félparazita, de ölni is tud

Fehér fagyöngy: félparazita, de ölni is tud

Az elsősorban nyárfán élő félélősködő a száraz években halálos lehet a megtámadott gazdanövény számára.

A fehér fagyöngy (Viscum album)  magyar neve nem igényel magyarázatot, az álbogyói valóban az igazgyöngyökhöz hasonlóak, ránézésre. Megnyomva azonban puhák, ragadósak, és erre a nyúlós ragacsra utal a Viscum nemzetségnév. A fehéret (album) azért kell hangsúlyozni, mert vannak színesebb rokonai. Az álbogyóság csak azt jelenti, hogy alsó állású magházból fejlődött, nem felsőből, mint a botanikailag igazi bogyók, például a szőlő vagy a paradicsom.

Fák tetején ülő sötét bozót

A fehér fagyöngy örökzöld növény, a legtöbbünk csak a télen kopasz fák tetején ülő sötétebb bozótot veszi észre, kevesen másznak föl a közelebbi szemléléshez. A vesszők is zöldek, villás elágazásúak, a húsos levelek párosával állnak, az ereik párhuzamosak. Az egész növény roppant törékeny, az ízeknél hajlításra elpattannak a hajtások. A fagyöngy váltivarú kétlaki, azaz külön női és hím egyedek léteznek. A virágok hármas-ötös csomókban állnak két levél között, négytagúak. A gyakran már februárban nyíló hímvirágok takaróleveleire ránőttek a portokok, így porzószálakat nem látunk, illatosak, de nektárjuk nincs. A nővirágok később fejlődnek ki, a bibeszál hiányzik, nektárral csalogatják a hidegtűrő megporzó rovarokat.

A madarak csőrére ragad

Az álbogyókat főleg madarak terjesztik, néha csak tévedésből. Ilyenkor a csőrükre ragadt maradványtól akarnak megszabadulni egy kéregrepedésbe dörzsölve. Mások megeszik a húsos részt, de a ragacsos mag csírázóképesen ürül belőlük. A fás részekre tapadt magvak szívógyökereket hajtanak az ágak belsejébe, ezzel kapaszkodnak, és szívják el a gazdanövényektől a vizet és a tápanyagokat. Száraz években ez olyan súlyos károkat okozhat, hogy a fagyöngyön túli ágrészek elhalhatnak. Több nagy termetű fagyöngy az egész fát is elpusztíthatja. Nálunk a leggyakoribb gazdanövények a különböző nyárfák, ritkábban az almafák, hársak, juharok. Akácfákon szemmel jól láthatóan a fagyöngy megváltozik, kétszer-háromszor nagyobb levelei nőnek. A hím egyedek levelei télen sárgászöldek lesznek, galagonyabokron aranysárga példányt is megfigyeltem. A nálunk nagyon ritka fenyőkön élő alfajok az álbogyók és a magvak alakjában, valamint a színeikben is eltérhetnek.

feher fagyongy felparazita 02
Fehér fagyöngy álbogyói és bimbói egy villás elágazásban

feher fagyongy felparazita 03
Fehér fagyöngyökkel súlyosan fertőzött nyárfa

feher fagyongy felparazita 04
Akácfán élősködő fehér fagyöngy hatalmas levelekkel

feher fagyongy felparazita 05
Fehér fagyöngy télre kissé megsárgult lombja

feher fagyongy felparazita 06
Galagonyán élősködő fehér fagyöngy hím példánya télen aranysárga

feher fagyongy felparazita 07
Fehér fagyöngy hímvirág csoportja

feher fagyongy felparazita 08
Fehér fagyöngy nővirágai

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR