Ostorfa, a jókötésű amerikai

Ostorfa, a jókötésű amerikai

Várostűrő sorfa, amelyből – amíg nem figyeltünk – veszélyes özönnövény lett.

A nyugati ostorfa (Celtis occidentalis)  Észak-Amerikában honos, nálunk már kétszáz éve telepítik homokfásításra. Szmogtűrése miatt városi sorfaként is elterjedt az egész országban. Ahol más fák nem élnek meg, vagy csak pusztulnak a rossz környezetben, ott az ostorfák virulnak.

A szökés

Idáig szép a történet, csak az a baj, hogy az ostorfa elszabadult, kiszökött a megtervezett élőhelyekről, és özönnövényként gyomosítja a természetes erdőket és a falusi kerteket. A szökés és a szaporaság oka a rengeteg termés, amely ugyan hasznos téli madáreleség, de egyben a növény széthurcolását is okozza.

Ostorszerű hatásairól kapta a nevét

Az ostorfa a nevét a több méteresre is megnyúló csüngő, ostorszerű hajtásairól kapta, és azért nyugati, mert van déli ostorfa is (Celtis australis), amely a mediterrán országokban honos. A nyugati ostorfa nagyon gyorsan növő, sarjakról is szaporodó, közepes termetű fa.

A fa korával a törzse és levelei is változnak

A törzse kezdetben sima szürke, de a korral egyre több rücskös parabordát és dudort visel. Az ágak és a hajtások sötétbarnák, világosabb parafoltokkal. A levelek tojásdad hosszúkásak, gyakran kihegyesedők, fűrészesen fogazottak, a válluk részaránytalan. Megfigyelésem szerint az idősebb részek, rövidhajtások levelei sötétebb zöldek, bőrneműek, a hosszúhajtások levelei vékonyabbak, világosabbak. A levelek színe érdes, a fonákuk az ereken molyhos.

Sok apró csonthéjas termés

A virágok a lombfakadással együtt jelennek meg, poligámok, azaz ugyanazon a fán vannak hím-, nő- és hímnős virágok is. Az egy centiméternél általában kisebb csonthéjas termések egyesével, de óriási tömegben érnek. A csontár a maggal túléli a madarak emésztőrendszerét, és tavasszal azonnal csírázik.

Ártéren, homokon, mindenhol terjed

A nyugati ostorfa hihetetlen alkalmazkodó készségével terjeszkedik a folyóvölgyek árterein, az Alföld sovány homoktalajain, szinte minden kertvárosban és a falvak kertjeiben. Egyre gyakrabban telepszik meg a természetes erdeinkben, és allelopátiás (szomszéd növények fejlődésének vegyi gátlása) hatásával kiszorítja, túléli a honos fajokat. Élénksárga őszi lombszíne ma már feltűnően kivilágít a tölgyerdők sötétzöldjéből. Fejszével és fűrésszel nem elég irtani, mert azonnal sarjad, és többszörösére nő, a gondos erdészek vegyszerekkel kezelik a tuskókat, hogy végleges legyen a pusztulás.
Környezetkímélő eljárásként ajánlják a magoncok gyökerestől való kihúzását, de nekem még sohasem sikerült, mert mire észreveszem a sövényünkben, már túl erősen kapaszkodik a földbe.

ostorfa jokotesu amerikai 02
Ostorfa névadó hajtásai

ostorfa jokotesu amerikai 03
Ostorfa ültetvény

ostorfa jokotesu amerikai 04
Ostorfa pararücskös kérge

ostorfa jokotesu amerikai 05
Ostorfa fakadása

ostorfa jokotesu amerikai 06
Ostorfa érdes levele

ostorfa jokotesu amerikai 07
Ostorfa levélfonáka

ostorfa jokotesu amerikai 08
Ostorfa virága

ostorfa jokotesu amerikai 09
Ostorfa termékenyülése

ostorfa jokotesu amerikai 10
Ostorfa bőrnemű levelei

ostorfa jokotesu amerikai 11
Ostorfa őszi lombja

ostorfa jokotesu amerikai 12
Ostorfa termése télen

ostorfa jokotesu amerikai 13
Ostorfa termésgazdagsága

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR