A méreggyilok mérgező, de nem ezért hívják így a növényt

A méreggyilok mérgező, de nem ezért hívják így a növényt

Kígyóméreg ellen talán hatásos, de vadpaprika formájában ne kóstoljuk meg!

A közönséges méreggyilok (Vincetoxicum hirundinaria) a selyemkórófélék családjába tartozó, Eurázsiában honos évelő, lágyszárú növény. A magyar neve nem a növény gyilkos hajlamaira utal, hanem kígyómérgek elleni hatását feltételezték.

A méregnek mérge

A méreggyilok maga is mérgező, a legelő állatok számára veszélyes. A közönséges jelző itt a hazánkban általánosan elterjedt fajra utal, ugyanis van egy ritka és védett pannóniai fajunk is, valamint egy tucatnyi rokon faj a szomszédainknál. A “Vincetoxicum” nemzetségnév nagyon hasonló jelentésű; a mérget legyőző. A “hirundinaria” fajnév már problémásabb, mert bár egyértelműen fecskét vagy fecskéset jelent, de egyesek szerint a hosszúkás lándzsás levelek, mások szerint a keskeny hegyes tüszőtermések, a harmadik magyarázat szerint a repítőszőrös magvak a fecskeszerűek. Én a levelekre tippelek, de sajnos be kell ismernem, hogy általában csak a felsőbb levelek, és azok sem mindig fecskeszárnyúak.

Becsípi a rovarok lábát, a vergődő áldozat végzi a beporzást

A méreggyilok térdmagasságú, erős szárán többnyire egyenesen felálló növény. A levelei átellenesek, rövid nyelűek vagy ülők, az alsóbbak gyakran tojásdadok, a felsőbbek keskenyebbek, hosszan kihegyesedők, de mindebben nagy a változatosság. A virágzatok a levélhónaljakból indulnak, a virágok aprók, öttagúak. A hegyes csészecimpákon belül lekerekített vajszínű szirmok, nektár és édes illatok csalogatják a rovarokat. A portokok és a bibeszálak ivaroszloppá nőttek össze, ennek réseibe beszorulnak a megporzók lábai vagy szájszervei. A szabadulni próbáló rovar vergődése közben a bibére keni az előző virágról hozott virágpor masszát. A lábát vagy szájszervét sikeresen kirántva pedig magával visz néhány pollencsomagot. Remélem, hogy a sikertelen próbálkozás ritka, hiszen egy halálos rovarcsapda ellentétes lenne a növény érdekével.

Apró "vadpaprika" termés, de ne kóstoljuk meg!

A 4–8 cm hosszú keskeny, hegyes csúcsú tüszőtermés éréskor felreped, a selyemüstökű magvak kirepülnek. A termést sokan apró paprikához hasonlónak látják, és gyakran a levelek is paprikaszerűek, ezért a növényt vadpaprikának is nevezik, de kóstolót semmiképpen sem javaslunk.

mereggyilok mergezo 02
Méreggyilok habitusa

mereggyilok mergezo 03
Méreggyilok hosszúkás-lándzsás levelekkel

mereggyilok mergezo 04
Méreggyilok széles-tojásdad alsó levelei

mereggyilok mergezo 05
Méreggyilok levélhónalji bogernyő virágzatai

mereggyilok mergezo 06
Méreggyilok hegyes, félig forrt csészelevelei

mereggyilok mergezo 07
Méreggyilok apró virágai, a hangya a lépték

mereggyilok mergezo 08
Méreggyilok virága, igazi rovarcsapda

mereggyilok mergezo 09
Méreggyilok tüszőtermése

mereggyilok mergezo 10
Méreggyilok jellemzően párban álló termései

mereggyilok mergezo 11
Méreggyilok véletlenül hattagú virága

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR