A szarvaskerep az örök élet szimbóluma

A szarvaskerep az örök élet szimbóluma

Világítóan sárga pillangósvirág a száraz gyepben, egyidejűleg bimbókkal, virágokkal és szarv alakú termésekkel.

A szarvaskerep (Lotus corniculatus) a pillangósvirágúak családjába tartozó lágyszárú, évelő növény. A “Lotus” nemzetségnév már az ókori görögöknél is ezt a növényt jelentette, a “corniculatus” fajnév a szarv alakú hüvelytermésre utal. A magyar kerep szó eredete sajnos ismeretlen. A mélyen és kiterjedten gyökerező növény rendkívül szárazságtűrő. A levegőből nitrogénkötő baktériumok gazdájaként maga is gondoskodik a saját tápanyagáról. Alacsony termetével jól tűri a legelést és a kaszálást, azaz szuper túlélő. Kora tavasztól virágzik, és a nyár közepétől már egyszerre van rajta új bimbó, kinyílt virág és érett termés, amitől régebben a megújulást és az örökéletet jelképező temetővirág lett.

Szeretik a pásztorok, illetve szerették...

Nem csak a szarvasok legelik, hanem a pásztorok is kiváló takarmánynak tartják, mert a többi pillangóssal szemben nem okoz felfúvódást a legeltetett állatoknál. A folyamatos virágzás miatt stabil, megbízható rovarlegelő. Az eurázsiai növényt az Újvilágban újabban kevésbé szeretik, eleinte lucerna helyett a sovány földekre telepítették, de mára megszökött idegenként kiszorítja a honos flórát.

Megporzók és potyautasok

A szavaskerep levelei a herefélékhez hasonlóan hármasak, csak a két pálhalevél olyan nagy, hogy negyedik és ötödik levélkének tűnnek. A levélkék tojásdadok, gyakran szőrösek a színükön és a fonákukon is. A szár elterülő, kör alakban terjed, nem gyökerezik le, a virágszárak arasznyira felemelkednek. A virágzat 3-8 virágú, felülnézetben néha érdekes sokszögű vagy kör alakú. A szirmok élénksárgák, ritkán piroslók, zártak, a megporzó rovar súlya nyitja a bejáratot. Rögtön kap egy már előkészített virágpor adagot a szőrére, és csak ezután jut mélyebbre a nektárhoz. Többször láttam a nyomait potyautasoknak, akik nem a kapun, hanem oldalt, a szirmokat kirágva juthattak a kincshez. Azt nem sikerült megfigyelnem, hogy a potyázók túl nagyok a virágbelsőhöz vagy túl könnyűek a kapunyitáshoz, de az utóbbi a valószínűbb.

Határozói bélyegek

A csészefogak határozói bélyegek, egyenlő hosszúak, nem vagy alig hosszabbak a csésze csövénél, és nem hajlanak vissza. A névadó termések eleinte rövid és zöld hüvelyek, de vastagodás nélkül egyre hosszabbra nyúlnak, megbarnulnak, megsodródva szórják ki a magvaikat. Egy-egy érett hüvelyt is láthatunk szarv alakúnak, de hármasával-ötösével már akár egy szarvasagancsot is beleképzelhetünk.

szarvaskerep orok elet 02
Szarvaskerep virágzatai felülnézetben

szarvaskerep orok elet 03
Szarvaskerep kör alakú szétterülése

szarvaskerep orok elet 04
Szarvaskerep hármas levele a nagy pálhákkal

szarvaskerep orok elet 05
Szarvaskerep gyakran szőrös levélfonáka

szarvaskerep orok elet 06
Szarvaskerep néha pirosló virágai

szarvaskerep orok elet 07
Szarvaskerep virágzata alulról a három kis fellevéllel

szarvaskerep orok elet 08
Szarvaskerep virágzata oldalról

szarvaskerep orok elet 09
Szarvaskerep potyázóinak behatolási nyomai

szarvaskerep orok elet 10
Szarvaskerep még éretlen hüvelytermései

szarvaskerep orok elet 11
Szarvaskerep már megsodródott termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR