A tél megérkezte előtt tisztítsuk meg az ereszcsatornákat

A tél megérkezte előtt tisztítsuk meg az ereszcsatornákat

Tegyünk fel hálókat.

Mielőtt megérkezik a fagyos tél, nézzük végig az esővíz-elvezetőket! Különösen a nagy fák lombjai adnak sok tennivalót a kertészeknek, de a tűlevelűek apró, de tömegesen hulló levele is elég munkát biztosít. Ezek a levelek mindenhova eljutnak, az ereszcsatornákba, a tetőre is. Az őszi szelek és az esőzések is hozzájárulnak ahhoz, hogy az avar az ereszcsatornákba kerül, ahol a kosszal, sárral, mohával együtt idővel humusszá alakul.

ereszcsatornakat tel elott 02

A nedves, összepréselt levéltömeg azonban könnyen dugulást, tömődést okozhat az ereszekben. Ilyenkor a lehulló csapadék már nem tud elfolyni, ezért máshol tör magának utat, túlcsordul, a kifolyó víz pedig a homlokzatot károsíthatja. Télen az eltömődött, vízzel teli szerelvények akár szét is fagyhatnak.

ereszcsatornakat tel elott 03

Hasonlóan veszélyes az is, ha jégcsapok keletkeznek, amelyek leszakadva sérüléseket, károkat okozhatnak. Nem szabad alábecsülni a súlyt, veszélyes, ha az ereszcsatornát sokáig nem tisztítják és így nagy mennyiségű nedves anyag gyűlik össze.

ereszcsatornakat tel elott 04

Az ereszek tisztításának legjobb időpontja az ősz vége, amikor a levelek már mind lehullottak a fákról. Érdemes a csatornákba hálót tenni annak érdekében, hogy a lomb ne jusson be. Ezzel megspórolhatjuk a fárasztó és hosszadalmas tisztítási munkákat. Ilyenkor sem árt a tél megérkezte előtt, évente egyszer ellenőrizni az esővíz-elvezetőket.

ereszcsatornakat tel elott 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR