Az oregánó lila virágaiból szörp készíthető

Az oregánó lila virágaiból szörp készíthető

A levendula vetélytársa.

Miklós Imola konyhájában sorra készülnek a különleges dzsemek, lekvárok, szörpök. Korábban bemutattuk, hogyan készít rózsából dzsemet, most pedig arra kértük, oregánóból vagy másik nevén szurokfűből készült szörpjét ismertesse meg Olvasóinkkal.

oregano viragaibol szorp 02

"Itt a Hargitai legelőkön, Erdélyben gyakori ez a kedves lila növény, ami szerintem a levendula méltó vetélytársa. Gyermekkorom szép emlékei közé tartozik, amikor kezdtük gyűjteni a havasi legelőkön gyakori szurokfüvet, ami végül is vad oregánó. Amikor kezd virágozni ez a csodás gyógynövény, az egész mezőn érződik az illata.

oregano viragaibol szorp 03

Teáját torokfájásra, hűlésre, rekedtségre fogyasztottuk a tél folyamán. Innen jött az ötletem, hogy ha a teája ilyen hasznos, miért ne főzzek szörpöt belőle. Így frissen elkészítve még jobban megmarad a csodás aromája, mint a szárított teafűnek.

oregano viragaibol szorp 04

Egyszerű az elkészítése is. Három liter vizet felforralok egy akkora kötés szurokfűvel, hogy épp ellepje a víz. Amikor felforr, lezárom, s két-három órát lefödve hagyom.

oregano viragaibol szorp 05

Három kiló cukor kell hozzá, amiből kb. fél kilót karamellizálok. Végül a leszűrt teában feloldom a többi cukrot (a karamellizáltat is). Ízesítem citromlével és forrón töltöm az előkészített üvegekbe.

oregano viragaibol szorp 06

Hogy szebben mutasson, még egy szál virágot is teszek az üvegekbe. Színültig töltöm, szorosan lecsavarom, jöhet a címke, kis díszítőanyag a kupakra és mehet a kamrába. Hasznos, természetes orvosság lesz majd télen."

oregano viragaibol szorp 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR