A levendula vetélytársa.
Miklós Imola konyhájában sorra készülnek a különleges dzsemek, lekvárok, szörpök. Korábban bemutattuk, hogyan készít rózsából dzsemet, most pedig arra kértük, oregánóból vagy másik nevén szurokfűből készült szörpjét ismertesse meg Olvasóinkkal.
"Itt a Hargitai legelőkön, Erdélyben gyakori ez a kedves lila növény, ami szerintem a levendula méltó vetélytársa. Gyermekkorom szép emlékei közé tartozik, amikor kezdtük gyűjteni a havasi legelőkön gyakori szurokfüvet, ami végül is vad oregánó. Amikor kezd virágozni ez a csodás gyógynövény, az egész mezőn érződik az illata.
Teáját torokfájásra, hűlésre, rekedtségre fogyasztottuk a tél folyamán. Innen jött az ötletem, hogy ha a teája ilyen hasznos, miért ne főzzek szörpöt belőle. Így frissen elkészítve még jobban megmarad a csodás aromája, mint a szárított teafűnek.
Egyszerű az elkészítése is. Három liter vizet felforralok egy akkora kötés szurokfűvel, hogy épp ellepje a víz. Amikor felforr, lezárom, s két-három órát lefödve hagyom.
Három kiló cukor kell hozzá, amiből kb. fél kilót karamellizálok. Végül a leszűrt teában feloldom a többi cukrot (a karamellizáltat is). Ízesítem citromlével és forrón töltöm az előkészített üvegekbe.
Hogy szebben mutasson, még egy szál virágot is teszek az üvegekbe. Színültig töltöm, szorosan lecsavarom, jöhet a címke, kis díszítőanyag a kupakra és mehet a kamrába. Hasznos, természetes orvosság lesz majd télen."