Banánhéjból értékes trágya: így hasznosítsuk a hulladékot

Banánhéjból értékes trágya: így hasznosítsuk a hulladékot

A levelek fényesítéséhez is kiváló!

Egy európai ember átlagosan 12 kg banánt eszik meg egy év alatt, ami azt jelenti, hogy egy 4 tagú család esetében nagyjából 400 banánhéj landol (többnyire) a kukában egy esztendő alatt.

Amennyiben nem szeretnénk, hogy kárba vesszen ez az anyag, hasznosíthatjuk is szerves trágyaként: többféle kerti növénynél is bevethetjük, mivel az érett banán száraz héja mintegy 12%-nyi ásványi anyagot tartalmaz. Ennek kb. 10%-a kálium, a maradék főként magnézium és kalcium, de némi nitrogén és kén is az összetevők közt van.

Megfelelő előkészítés esetén kiváló trágyát készíthetünk a banánhéjból, például a szobanövényeink és a rózsák számára.

bananhejbol ertekes tragya 02

Biobanánt vegyünk

Amennyiben szeretnénk a banán héját felhasználni, ajánlatos biogyümölcsöt venni, annak ugyanis nem kezelik a héját kémiai szerekkel. A hagyományos termesztésben gombaölőket használnak egy nagy állományokat kipusztító fertőzés miatt. A rendszeres kezeléseket csak röviddel a betakarítás előtt hagyják abba.

A gombaölőszeres kezeléssel az a probléma (azontúl, hogy nem szeretnénk ismeretlen vegyszereket a kertünkbe hozni), hogy a banánhéjat is konzerválják, ezért az sokkal lassabban bomlik le, mint a biobanáné. A biobanánokra való áttérés egyébként relatív olcsó, mivel nem sokkal drágábbak, mint a vegyszerezett társaik. Az Európában (és így nálunk is) kapható banánoknak mintegy 90%-a Ecuadorból, Kolumbiából, Panamából vagy Costa Ricáról érkezik.

bananhejbol ertekes tragya 03

Előkészítés trágyázáshoz

Annak érdekében, hogy a banán héja a talajba kerülve gyorsan le tudjon bomlani, ajánlatos kis darabokra vágni egy késsel, vagy robotgéppel összeaprítani. Utóbbi művelet legjobban a friss, előzetesen durvára zúzott, vagdalt héjjal működik, mert száradt állapotban már nagyon rostos tud lenni.

Ezt követően hagyjuk, hogy a banán egy levegős helyen megszáradjon, míg a kívánt mennyiség össze nem gyűlik, de egyből használhatjuk is trágyaként. Zárt tartályban, tasakban ne tároljuk, mert bepenészedhet.

A trágyázáshoz egyszerűen dolgozzuk be a friss vagy szárított héjdarabokat a növények gyökeréhez, a talajba. A virágzó évelőkre és a rózsákra különösen jó hatással van. Egészségesebbek, virágzóbbak lesznek még télen is a magas káliumtartalomnak köszönhetően. Mivel a nitrogéntartalma nagyon alacsony, akár egész szezonon keresztül trágyázhatjuk a növényeinket banánnal. Aligha lehetséges túladagolás, másfelől ha csak nincs banánfarmunk, nem valószínű, hogy annyi héj áll rendelkezésünkre, hogy túl sok legyen a rózsáinknak. Kb. 100 gramm növényenként megfelelő adagnak tűnik.

bananhejbol ertekes tragya 04

Folyékony trágya banánhéjból

A szobanövényeket akár a sárga héjból készített folyékony trágyával is elláthatjuk. Ehhez ugyanúgy aprítsuk fel, vágjuk fel a héjat, majd forraljunk fel kb. 100 grammot 1 liter vízben. Ezután hagyjuk egy éjszakán át állni ezt a levet, majd a következő napon finom szitán szűrjük át. Ezt a banánteát 1:5 arányban kell vízzel hígítani, majd a szobanövényeinket meglocsolhatjuk a kapott oldattal.

Levélápolás banánhéjjal

A beltéri kedvenceknek nem tesz jót a tél: a fűtésszezonban felszálló portól piszkos, csúnya, fakó lesz a levelük. A problémát könnyen orvosolhatjuk banánhéjjal: egyszerűen dörzsöljük be a leveleket a héj belső felületével, mert a por nagyon jól tapad az enyhén ragacsos és nedves felülethez. Ezenfelül a puha pép is ragyogást ad a leveleknek és az újrapiszkolódástól is védi őket egy darabig.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?