Unaloműző, tavaszváró elfoglaltságok kiskertészeknek

Unaloműző, tavaszváró elfoglaltságok kiskertészeknek

Hogy ilyenkor se maradjanak ki a legkisebbek a mókából.

A lehető legjobb módja annak, hogy megszerettessük a gyerekekkel a zöldségeket, ha saját kis veteményest alakítunk ki a számukra. A kora tavaszi magvetéstől és csíráztatástól kezdve a palántanevelésen át a legutolsó, késő őszi betakarításig számtalan olyan hasznos kerti elfoglaltság létezik, amelybe könnyen bevonhatjuk a kicsiket.

De mi a helyzet a közös kertészkedéssel, ha beköszönt a tél? Mint minden kertész, a gyerekek is hasznosan tölthetik ezt az időszakot: előre eltervezhetik, milyen növényeket szeretnének az új szezonban nevelni, valamint felkészülhetnek a tavaszi kerti teendőkre. És hogy ne jöjjenek ki a gyakorlatból, vannak növények, amelyek télen is sikerrel termeszthetők a lakásban.

Kertészkedés a gyerekekkel télen

A hideg hónapok ideálisak arra, hogy közösen kísérletezzünk, tanuljunk, ismételjünk a gyerekekkel. A tél kiváló alkalom például arra, hogy átvegyük a kicsikkel, mit érdemes tudni a csíráztatásról, a napfény és a víz szerepéről, illetve hogy milyen konyhai hulladékok alkalmasak újrahasznosításra. Egészen biztosan le fogja őket nyűgözni például az, hogy egy sor új növényt állíthatunk elő a konyhai feldolgozás után megmaradt zöldség- és gyümölcsmaradványokból.

tavaszvaro kiskerteszek 06

Neveljünk példának okáért avokádófácskát a gyümölcs megmaradt hatalmas magjából. A magba körben szúrjunk fogpiszkálót, majd a gömbölyű felével lefelé lógassuk bele egy fél pohár vízbe. A vizet kétnaponta cseréljük egészen addig, amíg meg nem kezdődik a gyökérképződés és a fejlődő gyökérszálak be nem töltik a poharat. A kigyökerezett és kicsírázott magot ültessük el cserépbe és öntözzük rendszeresen. Vigyázat, az avokádó gyorsan nő!

tavaszvaro kiskerteszek 02

Létrehozhatunk a kicsikkel egy leveles kiskertet is úgy, hogy répa, cékla, hagyma, illetve zellergumó levágott csúcsát tiszta vízzel töltött tálkára állítjuk. A zöldségdarabokat naponta öntözzük meg, a tálat pedig állítsuk egy napos ablakpárkányra. Úgy egy hét elteltével azt fogjuk tapasztalni, hogy egy valódi kis miniatűr erdő kezd lombosodásnak indulni.

Az egyik leggyakoribb téli kertészprojekt az édesburgonya termesztése. Lógassuk bele egy szem édesburgonya alját egy fél pohár vízbe. Idővel zöld hajtások jelennek meg a burgonya csúcsán, míg végül a gumó mutatós szobai kúszónövénnyé fejlődik ki. Ideális esetben a növény éveken keresztül nagyszerűen elélhet a lakásban, befutva például a konyhaablakot.

tavaszvaro kiskerteszek 03

Még több téli elfoglaltság kertészinasoknak

A téli növénynevelésen kívül a gyerekeket bevonhatjuk számos olyan projektbe is, amelyek már a tavaszi kerti munkák előkészítéséül szolgálnak. Ilyenek például az alábbiak:

  • Fessünk szép mintákat – leveleket, virágokat, gyümölcsöket – a konténerkertünket alkotó terrakotta cserepek oldalára.
  • Festék vagy alkoholos filctollak segítségével készítsünk jégkrémes pálcikákból színes növényjelölőket.
  • Készítsünk egyszerűen, gyorsan madáreleséget: fenyőtobozokat forgassunk bele mogyoróvajba, majd vegyes magokból álló madáreleségbe.

tavaszvaro kiskerteszek 05

  • Böngésszünk gyerekeknek írt kertészeti könyveket.
  • Vetőmagkatalógus segítségével közösen tervezzük meg, milyen növényeket fogunk tavasszal ültetni.
  • Készítsünk papírtörlő-gurigából, régi újságpapírból palántanevelő poharakat a tavaszi csíráztatáshoz.

tavaszvaro kiskerteszek 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?