Dobozba csomagolt farm: kiváló megoldás a fenntartható gazdálkodásra

Dobozba csomagolt farm: kiváló megoldás a fenntartható gazdálkodásra

A szállítókonténerek nem csupán arra jók, hogy fantasztikus liliputi otthonok váljanak belőlük. Mikrofarmot is létesíthetünk a felhasználásukkal.

Egy kaliforniai székhelyű cég "Farm from a Box"  fantázianévvel olyan "alapcsomagot" dobott a piacra, amelyben minden megtalálható egy, az energiahálózatra történő csatlakozás nélkül is hatékonyan működtethető biogazdálkodás beindításához.

Szállítókonténereket alakítottak át és szereltek fel wifivel, öntözésvezérlő rendszerrel, napelemekkel, időjárásjelző állomással, akkumulátorokkal, biztonságos tárolóval, továbbá a gazdálkodáshoz szükséges számos egyéb hasznos kellékkel, például vetőmagokkal, illetve mezőgazdasági eszközökkel. A gyártó szerint egy-egy ilyen konténergazdaság 1 hektár földterületen folyó növénytermesztés sikeres támogatására képes.

A cél természetesen a fenntartható gazdálkodás megvalósítása. Amellett, hogy a konténerfarm gyakorlatilag a világ bármely pontján felállítható, olyan térségek számára jelent fontos élelmezésbiztonsági alternatívát, ahol nincs megbízható hozzáférés elektromos áramhoz vagy vezetékes vízhez.

A kiterjedt helyszíni vizsgálatok kimutatták, hogy a vidéki közösségek gyakran nélkülözni kénytelenek a magas tápértékű élelmiszerek előállításához szükséges erőforrásokat és infrastruktúrát. Ezt figyelembevéve fejlesztették ki és állították össze a kezdő csomagot, amely tartalmazza az összes olyan alapvető tartozékot, amely az önellátás megvalósításához szükséges – anélkül, hogy a gazdálkodó függne például a központi energiahálózattól.

farm dobozban 02

A minifarm kiválóan alkalmas többek között iskolák mellé bio tangazdaságnak, vagy arra, hogy egy váratlan természeti katasztrófát követően rövid időn belül újra beindulhasson a mezőgazdasági termelés. A "Farm from a Box"  lehetővé teszi tehát a különböző közösségek számára az önmagukról való sikeres gondoskodást.

Annak érdekében, hogy a felhasználók teljes mértékben élni tudjanak a "doboz" adta lehetőségekkel, a gyártó oktató programot is mellékelt hozzá, amely kitér az ökológiai gazdálkodás gyakorlatára, a technológiai eszközök fenntartására, valamint az üzleti és vállalkozói alapismeretekre. Az egységek teljes mértékben testre szabhatók a leendő tulajdonos igényeinek megfelelően. Áruk 25 ezer és 45 ezer USA dollár között mozog a beépített technikai jellemzőktől függően.


Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?