Egy tő homoktövis nem feltétlenül hoz gyümölcsöt (kivéve, ha öntermékeny fajtát választunk)

Egy tő homoktövis nem feltétlenül hoz gyümölcsöt (kivéve, ha öntermékeny fajtát választunk)

Készítsünk vitamindús pürét a homoktövis narancssárga bogyóiból!

A homoktövist egyre gyakrabban ültetik a kertekbe is egyfajta vadgyümölcsként. Nem csak értékes madáreleséget ad, de a narancssárga bogyók a kertet is szépen díszítik. Nem beszélve arról, hogy rendkívül értékes, C-vitaminban gazdag gyümölcsöt jelentenek!

Nem árt azonban tudni, hogy a homoktövis kétlaki – vagyis külön hím- és nőivarú példányok léteznek. Emiatt az ültetésénél oda kell figyelni arra, hogy legalább két, eltérő ivarú fácskát telepítsünk. Öntermékeny fajták is léteznek, abból is választhatunk, ha nem szeretnénk a nőivarú bokrunk mellé a beporzáshoz egy hímivarút is telepíteni.

Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még fanyar, savanykás, élvezhetetlen, bár, ha megcsípte a dér, az íze kellemesebbé válik. Legtöbbször szirup, zselé, lekvár készül belőlük.

A szüretnél legyünk óvatosak, mivel a növény sok hosszú tövissel rendelkezik.

homoktovis nem feltetlenul 02

A homoktövispürét müzlibe, joghurtba, túróba keverhetjük, ehhez a termést finom szitán, konyharuhán kell átpasszíroznunk. A pürét érdemes mézzel vagy cukorral édesítenünk és kis részletekben akár le is fagyaszthatjuk.

A homoktövisléhez röviden főzzük a gyümölcsöket, amíg szét nem repednek, majd konyharuhán szűrjük át. A léhez adjunk harmadannyi cukrot, forraljuk fel és a kapott homoktövislevet forrón töltsük üvegekbe.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR