Ezekre ügyeljünk, ha madáritatót állítunk fel a kertben a szárnyas vendégeknek

Ezekre ügyeljünk, ha madáritatót állítunk fel a kertben a szárnyas vendégeknek

Nagyon jót tesz a madarakkal, aki itatót és fürdőt helyez el számukra a kertben. A sűrűn lakott területeken alig van számukra hozzáférés vízhez, ahol a szomjukat olthatnák és a tollaikat megtisztogathatnák.

Nézzük át, hogy milyen hibákat követhetünk el a madáritató felállításánál, és hogyan kerülhetjük el azokat!

1. Rossz helyre tesszük az itatót

A madarak zsákmányállatok, emiatt számukra a biztonság elsődleges. Ahhoz, hogy a fürdőt élvezni tudják, fontos, hogy biztonságban érezhessék magukat. A sűrű bozótban könnyen elbújhatnak a macskák és nyestek, ilyen helyre ne tegyünk itatót. Legyen szabad a környék belátása, a teraszhoz túl közeli hely is előnytelen, mert a szárnyasokat megzavarják az emberek.

Az itató mellett lévő nagy fa vagy bokor viszont előnyös, itt menedéket találnak a madárkák, ha megriadnak. Nedves tollal nem tudnak olyan könnyen repülni, és a tisztálkodáshoz és szárítkozáshoz is jól jön, ha az ágon meg tudnak pihenni. A legjobb, ha az itató egy állványra kerül, ahol a ragadozók nem érik el olyan könnyen őket.

Ügyeljünk arra is, hogy ne a tűző napra helyezzük, mert a kánikulában a fémből készült tálak könnyen felforrósodnak, és a meleg vízben a kórokozók is gyorsabban tenyésznek. Ideális helyet a félárnyékban találunk.

ugyeljunk madaritatot allitunk fel 03

2. Nem megfelelő az edény anyaga

Madáritató és -fürdő ma már szinte minden stílusban és dizájnnal készülhet, a barna agyagtól kezdve a tarka mozaikos kivitelekig. A madáritató elsősorban ne kerti dísz legyen, hanem funkcionális darab.

Bármennyire is szépek, az üveg, műanyag vagy fém edények legtöbbször nem alkalmasak a madarak itatására és fürdésére. Ezeknek a felülete ugyanis nagyon sima és csúszós. Válasszunk inkább természetes kőből, mázatlan kerámiából, fából, betonból vagy agyagból készült tálakat.

Minél mélyebb az edény, annál nagyobb figyelmet kell a biztonságra fordítanunk. Ha túl mély, akkor kavicsot kell a vízbe tennünk, így a kisebb madarak is tudnak inni. Az erősen csillogó fémfelületek zavarják és elriasztják a madarakat, az egyszerűbb, lapos cserép alátétek fürdő- és ivóhelyként is ideálisnak tűnnek.

ugyeljunk madaritatot allitunk fel 04

3. Nem fordítunk figyelmet a higiéniára

Az itatót rendszeresen takarítani kell! Mivel a madarak ebben fürdenek is, könnyen terjedhetnek egyik egyedről a másikra a betegségek, például a szalmonella vagy a paraziták, többek között a Trichomonas. Ha az itatót a talaj szintjén állítjuk fel, akkor más állatok, például egerek és sünök is hozzáférhetnek, és ürülékkel, parazitákkal szennyezhetik.

A nagy melegben gyorsabban szaporodnak a kórokozók, ráadásul a poshadt vízben a szúnyogok is tenyésznek. Éppen ezért nagyon fontos a víz rendszeres cseréje! Ne használjunk vegyszereket a tisztításhoz, semmiképp se maradjanak szermaradványok a tálban!

ugyeljunk madaritatot allitunk fel 05

További fontos tanácsok

  • Ágdarabok a madárfürdőben: Ágdarabokat lehet és érdemes is a madárfürdőbe tenni. Ezek segíthetnek abban, hogy a madarak könnyebben hozzáférjenek a vízhez, és biztonságosabbá teszik számukra a fürdőzést. Az ágak kapaszkodóként szolgálhatnak, különösen a kisebb madarak számára, amelyek esetleg nem tudnak könnyen be- és kimászni a vízből. Emellett az ágakra ülve a madarak könnyebben tudják tisztítani a tollaikat és szárítgatni magukat anélkül, hogy teljesen be kellene merülniük a vízbe. Ügyeljünk arra, hogy az ágak stabilan álljanak, ne mozogjanak könnyen, hogy a madarak biztonságban érezzék magukat a használatuk közben.
  • Vízbiztosítás és -csere: Az itató mindig friss és tiszta vizet tartalmazzon. Ideális esetben naponta cseréljük a vizet, hogy elkerüljük a szennyeződést és a kórokozók elszaporodását.
  • Védelem a ragadozóktól: A madarak biztonsága érdekében az itatót olyan helyre tegyük, ahol a macskák és egyéb ragadozók nem érhetik el könnyen. Az állványra helyezett itatók különösen hatékonyak lehetnek ebben.
  • Vízszint ellenőrzése: A vízszintet rendszeresen ellenőrizzük, hogy mindig elég mély legyen a fürdéshez, de ne legyen túl mély a kisebb madarak számára. Az optimális vízszint általában 2-5 cm között van.

A madáritató és -fürdő felállítása a kertben nagyszerű módja tehát annak, hogy segítsük a madarakat, különösen a forró nyári hónapokban. A megfelelő hely kiválasztása, az anyag és a tisztaság figyelembevétele mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a madarak biztonságban és kényelemben érezzék magukat. Ezzel a figyelmességgel nemcsak a madaraknak teszünk jót, hanem kertünkbe is életet és szépséget hozunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR