Fák törzsének meszelése: miért igen vagy miért nem

Fák törzsének meszelése: miért igen vagy miért nem

Hagyományos gyakorlat, ami segít védeni a növényt, javítja a fa egészségét és végsősoron hosszabb élettartamot biztosít.

Az ősz a fák meszelésének klasszikus időszaka, vannak, akik meszelnek, mások nem: a fák törzsének fehérre festése megosztja a hobbikertészeket. Megkérdeztük Olvasóinkat, hogy miért teszik, ha teszik, vagy miért nem tartják jó ötletnek.

Akik a meszelés mellett érveltek, az alábbiakat sorolták:

Mindenekelőtt a fehér szín fényvisszaverő, így lassabban és kevésbé melegszik fel a fa törzse, ez pedig segít megelőzni a fagylécek kialakulását és azt, hogy a nagy hőmérséklet-ingadozás miatt a kéreg berepedezzen, sérüljön. A sérülések egyébként a kórokozók, például a baktériumok, gombák számára is egyfajta kaput jelentenek a bejutáshoz. A későbbi felmelegedés miatt a nedvkeringés is lassabban indul be és a tapasztalatok szerint így pár nappal lehet késleltetni a virágzást is, ami a fagyérzékeny fajoknál, fajtáknál fontos.

A meszelés fertőtlenít is, ezért a különféle kórokozók, kártevők nehezebben telelnek át a lemeszelt fák törzsén. A meszelés előtt erős drótkefével le kell a törzset tisztítani és érdemes a lemosó permetezést is elvégezni. A lemeszelt fatörzset a nyulak, szarvasok, őzek sem rágják le.

Sokan úgy vélik, hogy a lemeszelt fák törzse szép látvány: tisztaságot, rendezettséget sugall. Nem beszélve arról, hogy sötétben is jól látszanak, ami az út mellett álló fák esetében lehet fontos.

A visszajelzések alapján ellenzők alig akadnak, inkább csak olyanok, akik nem tartják lényegesnek vagy hatékonynak a meszelést, netán nem értenek azzal egyet, hogy lúgos festéket viszünk fel a fák törzsére.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR