Vigyázz, kész, tél! Ezeket a kerti teendőket még végezzük el, mielőtt megérkezik

Vigyázz, kész, tél! Ezeket a kerti teendőket még végezzük el, mielőtt megérkezik

Gondos gazda.

Felkészültünk már a télre? A kertben még akadnak feladatok, mielőtt megjönnek a fagyok. Ha mindent időben elvégzünk, a növényeink is kevesebb károsodással vészelik át a hideg időszakot.

Fussuk át a téliesítés teendőit:

1. Távolítsuk el a leveleket a tóból és a gyepről

Nem kell mindenhonnan összegyűjtenünk a lehullott leveleket, hiszen védelmet adnak a növényeknek télire, a talajéletet is segítik, tápanyagot biztosítanak a lebomlásuk során és alattuk számos élőlény is megbújhat. A fűről és a tóból viszont össze kell szednünk az lombot és a dióleveleket is be kell gyűjtenünk. A beteg, fertőzött lomb szintén kerüljön összegyűjtésre!

vigyazz kesz tel 02

2. Víztelenítsük a rendszert

Hamarosan megérkeznek az első éjszakai fagyok, és tönkretehetik a vízvezetékrendszert. Zárjuk el időben a csapokat, víztelenítsük a szelepeket, locsolófejeket, csöveket, tömlőket. Ürítsük ki a kannákat, hordókat is.

vigyazz kesz tel 03

3. Vegyük ki a kerti tó pumpáját

A szökőkút, csobogó, kerti tó pumpáját ki kell szednünk és télre zárt térbe vinnünk. Tisztítsuk meg jól és tároljuk egy vödör vízben, hogy a mozgó alkatrészek ne menjenek tönkre.

4. Javítsuk és tisztítsuk meg a szerszámokat, kisgépeket

A fűnyíró, a sövényvágó, a fűrész a szezon végén tisztítást és karbantartást igényel. Ha meghibásodtak és nem tudjuk magunk megjavítani, ilyenkor érdemes szervizbe vinni őket. Élezni kell a metszőollót is, ha szükséges.

vigyazz kesz tel 04

5. Meszeljük a fák törzsét

A fehér festék nem csak a fatörzset védi a felmelegedéstől és így a fagykároktól, de a törzsön megbúvó kártevőket is elpusztítja. Festés előtt gyökérkefével távolítsuk el a meglazult kéregdarabokat.

6. Ültessük el a tavaszi hagymásokat

Még nem késtünk el azzal, hogy a tulipán-, nárcisz-, jácinthagymákat a földbe tegyük. Érdemes télire mulccsal vagy komposzttal takarni a földjüket.

vigyazz kesz tel 05
Joe Shlabotnik

7. Öntözzük meg az örökzöldeket

Nem csak azokat az örökzöldeket kell locsolni, amelyek cserépben vannak! Az elszáradt hajtások, barna tűlevelek sokszor nem a fagykárosodásra, hanem a kiszáradásra utalnak.

vigyazz kesz tel 06

8. Kössük össze a díszfüveket

Ősszel lehetőség szerint ne nagyon vágjuk vissza a növényeket, hiszen még a szárazabb részek is védelmet jelentenek télire. Érdemes inkább összekötni a díszfüveket. Ez nem csak dekoratív, de a növény tövét és a gyökérnyakat is védi a nedvességtől, rothadástól. A visszametszésre majd a tél elmúltával, márciusban kerüljön sor.

9. Töltögessük és takarjuk a rózsatöveket

Még akkor is, ha enyhébb lesz a tél, a késői fagyok azok, amelyek leginkább károsíthatják a rózsákat. A töltögetés a hajtások korai kihajtásától véd, ahogy az ágakkal, gallyakkal történő takarás is. Az érzékeny hortenziák is meghálálják ezt a védelmet.

vigyazz kesz tel 07

10. Ültessük el az utolsó fásszárúakat

A legjobb időszak az ültetésre az ősz, ráadásul ilyenkor tudjuk a legjobb áron is beszerezni a növényeket. Egészen addig ültethetünk, amíg a talaj nem fagyott.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR