Fedezzük fel újra a régi gyógy- és fűszernövényt, a kövi varjúhájat

Fedezzük fel újra a régi gyógy- és fűszernövényt, a kövi varjúhájat

Savanykás ízvilág.

A kövi varjúháj (Sedum rupestre)  a természetben a köves lejtőkön, sziklás altalajon nő. Egész Európában elterjedt, 10-25 cm magas párnácskákat alkot, igénytelen évelő. Teljes napban fürdő sziklakertekbe, természetes kőből épült kerítések elé vagy tetőkertekbe javasolható.

kovi varjuhajat fedezzuk fel 03
Ettore Balocchi

Aranysárga virágait június és augusztus között hozza. Nem csak a méhek számára jelentenek kedvelt nektárforrást, de a pillangók is előszeretettel látogatják őket. A kövi varjúháj vad fajának szürkéskék levelei vannak, de léteznek olyan fajták is, amelyek világoszöld (’Lemon Ball’), sárgás-narancs (’Yellow Cushion’ és ’Angelina’) vagy barna leveleket (’Chocolate Ball’) hoznak.

kovi varjuhajat fedezzuk fel 02
Ettore Balocchi

A lazább, kavicsos talajokat kedveli, de a vízelvezetés fontos, mert a pangóvizet nem tűrik a gyökerek.

Kevésbé tudott, hogy a varjúháj gyógy- és fűszernövényként is alkalmazható. Az íze üdítően savanykás, nagyon jól illik például levesekbe, egytálételekbe, salátákhoz, szószokhoz. Fűszeres ételekhez, pörköltökhöz, vadhúsok pácoláshoz is ajánlható. A francia konyha napjainkban is használja.

kovi varjuhajat fedezzuk fel 04
Peter Stevens

A legfinomabb íze azoknak a zsenge leveleknek és hajtásoknak van, amelyek márciusban-áprilisban fejődnek. A növényről egész évben szüretelhetünk.

A kövi varjúháj gazdag C-vitaminban, emiatt korábban skorbut ellen használták. Magas vérnyomás és érrendszeri betegségek kezelésére is alkalmazták, magas tannintartalma miatt.

Bevezető kép: Mike Boucher

Legyünk körültekintőek, mert a kövi varjúháj első pillantásra összetéveszthető a hasonló borsos varjúhájjal (Sedum acre), de utóbbi alkaloidokat és egyéb méreganyagokat tartalmaz.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR