Festő zsoltina, a természetes zöld festék

Festő zsoltina, a természetes zöld festék

Szép bíborszínű virág, de festésre nem a virágát, hanem a levelét szedik, sárga és zöld színezésre használják.

A festő zsoltina (Serratula tinctoria) impozáns termetű, lágyszárú, évelő, fészekvirágzatú festőnövény az őszirózsafélék népes családjából. A “Serratula” tudományos nemzetségnév fűrészes élűt jelent, és a levelei valóban élesen fogazottak. A magyar “zsoltina” névre nincs tökéletes magyarázatom, torzulhatott a latin Serratula vagy a német Scharte szavakból is, de a sárga festés miatt az arany jelentésű szláv zlatna sem kizárt. A “tinctoria” fajnév festőt, színezőt jelent.

Repítőszőrös kaszat, amit messzire visz a szél

A festő zsoltina föld alatti részeit még nem láttam, de biztos erőteljes gyöktörzse van, mert gyakran tucatnyi méteres hajtás tör ki belőle tavasszal. A szárak tövüktől szórtan levelesek, ahogy én láttam az alsók nyelesek, tagolatlanok, a felsők kisebbek, ülők, szárnyasan tagoltak, és az éleik sűrűn, aprón fogazottak. Rajzokon és festményeken láttam szárnyas tőleveleket is, de nekem ilyeneket nem sikerült találnom. A szárak a végükön elágaznak, és júliustól gazdagon, lazán sátorozóan virágoznak, a fészkek nem érintik egymást. A fészekörvök karcsúak, a tetőcserép-szerűen borító fészekpikkelyek eleinte zöldek, fokozatosan sötétlilára váltanak. A virágzat csak csöves virágokból áll, a párta bíborszínű, a kétágú bibék világosabbak. A halványbarna repítőszőrös kaszatok száraz, őszi időben messzire repülnek.

Nedves helyen nagyra nő

A festő zsoltina a vizes élőhelyek növénye, mocsarakban, nedves, félárnyékos erdőszéleken, lápos réteken magasra nő, a szárazabb helyeken alacsony marad. Föld alatti gyöktörzsével is szaporodik, nagyobb foltokat alkot. Régebben gyógynövényként is becsülték, mára textilek festőnövénye maradt azok számára, akik a természetes festékeket szeretik. A levelekből nyerhető festék eredetileg sárga, de indigóval keverve zöld árnyalatokat nyertek vele. A növény Európa szinte minden országában honos, számos nyelvben van a festéssel kapcsolatos saját neve.

festo zsoltina zold festek 02
Festő zsoltina lazán sátorozó virágzatai

festo zsoltina zold festek 03
Festő zsoltina szárlevele

festo zsoltina zold festek 04
Festő zsoltina sűrűn fogazott levéléle

festo zsoltina zold festek 05
Festő zsoltina levélfonáka

festo zsoltina zold festek 06
Festő zsoltina pirosló szára és szárnyas levéltöve

festo zsoltina zold festek 07
Festő zsoltina karcsú fészekörvei a zöldből lilára váltó pikkelyekkel

festo zsoltina zold festek 08
Festő zsoltina portokcsőn áthatoló bibéi

festo zsoltina zold festek 09
Festő zsoltina kampósan kétágú bibéi

festo zsoltina zold festek 10
Festő zsoltina érett fészke

festo zsoltina zold festek 11
Festő zsoltina repítőszőrös kaszatjai

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR