Hüvelyestül ehetjük.
A cukorborsó (Pisum sativum var. saccharatum) a nyár zsenge zöldsége, friss, ropogós ízeket hoz a tányérra. Könnyű termeszteni, nem támaszt nagy igényeket a talajjal és a környezeti feltételekkel szemben.
Fajtától függően 50-200 cm magasra nő meg. A magasabbra növők feltétlenül támasztékot igényelnek (háló, rács, pergola stb.), az alacsonyabb fajtáknak bottal, rúddal is segíthetünk. Ideális, ha a támasztékot észak-dél irányban állítjuk fel, így a borsók mindkét oldalon elegendő napfényhez jutnak.
A cukorborsó napos helyet igényel. A vetés közvetlenül a szabadföldbe történhet március közepétől április végéig humuszban gazdag, komposzttal javított földbe, 5 cm tőtávra, 30 cm sortávra, 4 cm mélyen. Fagyveszély esetén az ágyást védjük gyapjúfóliával. Annak érdekében, hogy megnyújtsuk a betakarítási időszakot, érdemes szakaszosan vetni, vagy különböző érési idejű fajtákat választani.
Tipp: hagyjuk szobahőmérsékletű vízben ázni a magokat 24 órán keresztül a vetés előtt, ez gyorsítja a csírázást.
A magok az időjárástól függően általában 10 nap alatt csíráznak. A csírázás után már nem olyan érzékenyek, akár a -4 °C-ot is elviselik rövid ideig. Május vége után már nem ajánlott vetni, mert akkor már a lisztharmat fertőzheti a növényeket és a termések is gyengébbek lesznek. Az érés során mindenekelőtt a rendszeres vízellátás fontos, meleg és szárazság esetén a hüvelyek megkeményednek és gyorsabban képeznek borsószemeket is.
A cukorborsó ideális előkultúrája a nagy tápanyagigényű növényeknek. A gyökérgümőben élő baktériumok nitrogénben gazdagítják a talajt. Nem fogyaszt túl sok tápanyagot a földből, ezért érdemes más zöldségfajokkal is, például salátával, sárgarépával, káposztával vagy retekkel együtt nevelni. Önmaga vagy más hüvelyesek után nem jó termeszteni, legalább 4 évig más kerüljön a területre ezeket követően.
Kb. 8-10 héttel a vetés után, leginkább júniusban érkezik el a szüret ideje. Arról ismerjük fel a hüvelyek érettségét, hogy enyhén áttetszőek. Ha rendszeresen, 2-3 naponta szedjük, akkor folyamatosan hozza az új hüvelyeket.
A cukorborsó nem tartalmaz rostos pergamenréteget, így az egész hüvely fogyasztható, amíg nem hoz kis szemeket. A nyers, zsenge friss cukorborsó kedvelt a gyerekek körében, de készülhet belőle leves, főzelék is. Adhatjuk köretként, párolva, salátákhoz is.