Fűszersarok a kertben

Fűszersarok a kertben

Válasszuk ki a kert legmelegebb, szélvédett sarkát, ahol berendezhetünk egy különleges mediterrán fűszerkertet a kedvenc ízeinkből és illatainkból.

Fűszersarok kialakítására az északi szelektől megkímélt, napos, meleg hely alkalmas a kertben. A talajnak se kell nagyon gazdagnak lennie, mert a sok tápanyag és a bőséges vízellátás nem kedvez a fűszernövények illóolajai, íz-, illat- és aromaanyagai kialakulásának.

Fűszerkert a teraszon

Április elején vethetjük el a majoránna, borsfű, izsóp, sáfrányos szeklice magjait állandó helyre, de a bazsalikom, a borsosmenta, a citromfű palántáit csak a "fagyosszentek", Pongrác, Szervác, Bonifác (május 12., 13., 14.) után ültessük ki. Ezek után már nem várható talajmenti fagy. Fokozhatjuk a meleg- és napfényigényes fűszernövények védettségét azzal is, hogy a nagyobb termetűeket (lestyán, csicsóka, tárkony) a széljárta oldalra ültetjük.

Hadd emeljem ki ez alkalommal a többi közül is a kaport, amely sok szempontból különleges, "öntörvényű" növénynek minősíthető. A magja csak egy évig csíraképes és többnyire nem ott kel ki, ahová elvetik, hanem ott, ahol úri kedve tartja.

Helye van a konyhában
Hideg uborkaleves Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Erős illata megvédi a szomszédnövényeket a levéltetvektől, ezért a más vetemények között kikelt kaport hagyjuk meg. Nem csúnya és nagyon kedvelt a konyhában is, ahol savanyúságok fűszerezésére, ételízesítésre, mártás készítésére lehet hasznosítani.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR