Gyógyír a bőrnek, sebeknek a házi készítésű körömvirágkrém

Gyógyír a bőrnek, sebeknek a házi készítésű körömvirágkrém

Egyenesen a kertből.

A körömvirág jótékony hatása régóta ismert, egyike a leggyakrabban használt gyógynövényeknek. Fónagy Mária  a saját kertjében nevelt körömvirágok szirmait használja fel krém alapanyagaként. A következőkben megtudhatjuk, pontosan hogyan.

koromviragkrem hazi 02

"Legalább 10 éve készítek krémet körömvirágból, amit a saját kertemben szedek. A receptet saját magam kísérleteztem ki. Mivel arckrémet, dezodort, másféle kozmetikumot, mosógélt is készítek, így állandó jelleggel kísérletezgetek.

koromviragkrem hazi 03

Amire szükség van:

• 45 g körömvirágszirom,
• 109 g kókuszzsír
• 38 g sheavaj
• pici, mintha megsóznánk mennyiségű niacinamid (B3-vitamin)
• 15 csepp grépfruit illóolaj

Egy-egy alkalommal 45-50 g virágszirmot tudok leszedni, vagyis ekkora mennyiségből készül krém.

A választásom azért esett a hidegen sajtolt, szűz kókuszzsírra, mert erősen antibakteriális, hőstabil, hidratáló és környezetbarát.

koromviragkrem hazi 04

A sheavajat azért teszem bele, mert az olvadáspontja 24-38 °C, a kókuszzsír hamarabb olvad, ezért a sheavaj segít szilárdabban tartani a krémet.
Mellesleg gyulladáscsökkentő, hidratáló, nyugtató, gyorsítja a hegképződést, óvja, táplálja, puhává teszi a bőrt és helyreállítja a rugalmasságát. Gazdag vitaminokban, jó ekcémára, pikkelysömörre.

A niacinamid, vagyis B3-vitamin is erős antioxidáns, gátolja az akné és a pattanás kialakulását. Számtalan jótékony hatása van a bőrre, ránctalanító és bőrkisimító. Véletlenül sem engedi, hogy a krémnek valami baja legyen.

koromviragkrem hazi 07

Így készül:

A virágfejekről leszedem a szirmokat. Egy zománcozott edényben kókuszzsírban állandó keverés mellett kisütöm a szirmokat, persze csak kb. 5 percig, amíg a hatóanyagot kinyerem, és a nedvességtartalom is elpárolog a szirmokból. Másnapig állni hagyom. Másnap picit meglangyosítom, majd átszűröm szőrszitán.

koromviragkrem hazi 05

Egy kislábosba helyezek jénai edényt, és gőz felett megolvasztom a sheavajat. A tűzről levéve összekeverem a leszűrt körömvirággal.

koromviragkrem hazi 06

Beleteszem a niacinamidot (B3-vitamint) és az illóolajat.

Kicsit várok, amíg lehűl és hűtőbe teszem, hogy minél előbb megdermedjen. Időnként átkevergetem.

Majd tégelyezem. Ilyen nagyon nagy melegben még hagyom a hűtőben, bár nem igényel hűtést.

koromviragkrem hazi 08

Amire oda kell figyelni a krémkészítés folyamán, hogy ne égessük meg a szirmokat. A sütés kb. 5 percig tart, amíg a hatóanyagot kinyerjük a nedvességtartalom pedig elpárolog a virágból. Addig is folyamatosan kevergetjük.

koromviragkrem hazi 09

Eláll sokáig, 2 évig is, addig fel is használjuk. A krémet elég a spájzban tartani, nyáron, ebben a nagy melegben azért beteszem a hűtőbe! Kényelmesebb kenni, mert azért picit megolvad a nagy melegtől.

koromviragkrem hazi 10

A sorsa a család, barátok, akik sebre, horzsolásra, aranyérre, visszérre, használják. Persze mi is nagy előszeretettel. Nekem nagyon jó az arckrémbe keverve.

Szoktam olyan receptet is készíteni, amiben ugyanannyi gramm sheavaj van, mint szirom, és ez kerül a kozmetikumba.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR