Ha leesik a paprika virága: mit tegyek?

Ha leesik a paprika virága: mit tegyek?

Nem véletlenül dobja le a paprika a virágát.

Gyakori panasz a paprikatermesztők körében, hogy nincs virág a növényen. Számos oka lehet annak, ha elmarad paprika virágzása. Az alábbiakból kiderül, mi húzódhat meg a háttérben akkor, ha a paprika ledobja a még ki nem nyílt virágait, illetve ha egyetlen virág sincs a paprikán.

paprika viraga leesik 02

Mi a teendő, ha a paprika ledobja a bimbós virágát?

Ahhoz, hogy ezt a gyakori problémát orvosolni tudjuk, mindenekelőtt az okokat kell felderítenünk, megértenünk. Amint sikerül rájönnünk, miért is nincs a paprikán virág, illetve mi okozta a virágbimbók lehullását, sokkal könnyebb lesz megoldanunk a problémát és virágzásra bírnunk a növényt. Virágzás nélkül ugyanis értelemszerűen termésre sem számíthatunk.

paprika viraga leesik 03

Ha a paprika bimbós virágai leszáradnak vagy nem fejlődik a növényen virágbimbó

Paprika esetén a virágzás elmaradását, illetve a virágbimbók lepotyogását többek között az alábbiak okozhatják:

Hőmérséklet

A paprika rendkívül érzékeny a hőmérsékletre. Ez valószínűleg az egyik leggyakoribb oka a virágzás elmaradásának, illetve virágbimbók elvesztésének, így érdemes elsőként erre gyanakodnunk. A paprikafélék többsége számára az optimális nappali hőmérséklet 21 és 26 °C között van, míg a kifejezetten melegkedvelő fajták (például a chili) esetén ez legfeljebb 29 °C.

Ha az éjszakai hőmérséklet alacsonyabb, mint 15 °C vagy vagy 24 °C fölé emelkedik, ez szintén előidézheti a virágbimbók lehullását. Továbbá, a túlságosan hűvös körülmények, különösen a szezon elején, szintén megakadályozhatják a virágbimbók kialakulását.

paprika viraga leesik 04

Elégtelen beporzás

A paprika esetén a virágzás elmaradása, illetve a bimbók lehullása a gyenge megporzásnak is betudható. Ennek oka a beporzó rovarok – méhek, lepkék – hiánya a közvetlen környezetben. A probléma enyhítése érdekében szükség lehet arra, hogy a hasznos beporzó rovarokat élénk színű virágok ültetésével csalogassuk a kertbe, a paprikaágyás közelébe. Balkonládába ültetett paprika esetén segíthet, ha áthelyezzük azt egy, a beporzás szempontjából forgalmasabb helyre. Arra ügyeljünk, hogy a beporzás idején különösen érzékeny a növény a hőmérséklet ingadozására.

Tápanyagok, öntözés

Gyakran előfordul, hogy a túl sok nitrogént tartalmazó műtrágya negatívan befolyásolja a paprika virágzását. Ahelyett, hogy növény virágot hozna, az összes energiáját dús lomb fejlesztésére fogja fordítani. Ugyanakkor a rossz termőképességű talaj, illetve a vízhiány szintén eredményezhet gyenge virágzást, a virágbimbók lehullásását, illetve a növény elsatnyulását.

Megpróbálkozhatunk többek között azzal, hogy egy teáskanál Epsom-sót, más néven keserűsót (magnézium-szulfátot) keverünk el 1 liter vízben és ezzel locsoljük meg a paprikát, hogy elősegítsük a terméskötődést. A magas foszfortartalmú műtrágya vagy a csontliszt szintén segíthet a magas nitrogénszint ellensúlyozásában. A rendszertelen öntözés, illetve a szárazság hatására a paprika ledobja a virágbimbóit. Ezt azzal előzhetjük meg, hogy nem felülről öntözzük a növényt, hanem bevezetjük például a sokkal hatékonyabb csepegtető öntözést. Egyéb esetben a paprikát mindig bőségesen, alaposan öntözzük meg.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR