Hallottál már az ehető tüskés paradicsomról?

Hallottál már az ehető tüskés paradicsomról?

Invazív gyomként is terjed.

A burgonyafélék közé tartozó zsomborlevelű csucsort (Solanum sisymbriifolium)  tüskés paradicsomnak is nevezik, német nyelvterületen licsi paradicsom a neve. Rokona a paradicsomnak és nyersen fogyasztva valóban paradicsomízű. Cukrozva savanykás, a leve pedig édes cseresznyeízű. A Közép- és Dél-Amerikából származó növény napos helyet igényel a kertben is.

eheto tuskes paradicsom 02

Igénytelen, gyorsan megjelenő gyomnövényként sitthalmokon, útszélen, árokparton, kerítések mellett nő. Sok helyen már invazív gyomként tartják számon. A hobbikertekben ugyanakkor ehető termeséért ültetik.

eheto tuskes paradicsom 03

Termesztése egyszerű: tavasszal vessük az ablakpárkányban lévő cserépbe, május közepén kiültethetjük a szabadba. Az akár 2 méter magasra megnövő növényt huzalra, támasztékra vezethetjük. Ahhoz, hogy megfelelően tudjon bokrosodni, elegendő helyet hagyjunk neki. Júliustól nyílnak fehér-lilás virágai és augusztus közepén kezdenek a termések érni. Óvatosak legyünk a szüretnél, ugyanis a szár és a levélzet is igen tüskés.

eheto tuskes paradicsom 04

Apró gyümölcsei kívül pirosak, belül sárgásak és tüskés, zöld tokban nőnek, ami a bogyók növekedésével szétnyílik. Az érett gyümölcsök könnyen leválnak a szárról.

eheto tuskes paradicsom 05

Több helyen ültetik a burgonya fonálférgek ellen csapdanövényként, mert a szárában és gyökereiben szolaszodint termel és ellenálló egyes kártevőkkel és fertőzésekkel szemben. A tapasztalatok szerint a burgonyaültetvények köré ültetve ill. azzal vetésforgóban hatékony védelmet jelenthet.

eheto tuskes paradicsom 06

eheto tuskes paradicsom 07
Dick Culbert

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR