Hasznos tippek: így szedjünk szilvát

Hasznos tippek: így szedjünk szilvát

Szorgos szilvaszüret: mikor, hogyan?

Azok a kertészek, akiknek a kertjében áll szilvafa, mindent megtesznek azért, hogy a finom gyümölcs semmiképp ne vesszen kárba. Sokszor felmerül a kérdés, mit érdemes tudni a termés leszüretelésével kapcsolatban, egészen konkrétan, hogyan, de legfőképp mikor álljunk neki a szilvaszemek leszedegetésének?

szilvaszedes tippek 02

Mikor jön el a szilvaszedés ideje?

Egy-egy termetesebb szilvafáról évente akár több vödörnyi termést is összegyűjthetünk, ezért fontos tudnunk, mi a szilvaszedés ideális időpontja. A legbiztosabb módja, hogy meghatározzuk a legjobb időpontot, ha megvizsgáljuk a gyümölcs keménységét, zamatát. Az érett szilva érintésre lágy, lédús, ízre édes. Nagy valószínűséggel nincs, aki élete során legalább egyszer ne ízlelt volna érett szilvát, így ezt a kellemes emléket minden további nélkül felhasználhatjuk iránymutatóként.

Az érőfélben lévő szilva színe szintén jelzi, mikor a legjobb leszedni. Ahogy a szilva kezd beérni, a színe fokozatosan a gyümölcsre oly jellemző szilvakékre vált. Mivel azonban számos eltérő szilvafajta létezik, természetesen nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a sajátunk melyik fajtához tartozik, és ennek megfelelően pontosan hogyan is kell kinéznie a leszüretelhető gyümölcsnek.

Továbbá, ahogy a gyümölcs érik, egyes fajták héja hamvassá válik, azaz fehéres viaszréteg alakul ki rajta. Ennek legfőbb haszna, hogy lepergeti a vizet, valamint távol tartja a különböző kórokozókat.

szilvaszedes tippek 04

Hogyan szüreteljünk szilvát?

Egyes szilvafajtákat, köztük a japán szilvát pár nappal azelőtt kell leszüretelnünk, mielőtt teljesen beérnének, majd gondoskodnunk arról, hogy a termés egy hűvös, száraz helyiségben érjen be teljesen. AZ ilyen gyümölcs héjának a színe a teljes érettségről árulkodik, miközben a gyümölcs még mindig kissé kemény, szilárd. Az európai szilvafajták zöme akkor áll készen a szüretre, amikor a gyümölcs épp kezd meglágyulni, héjának színe pedig kezd erőteljesen megváltozni.

A korai szilvafajták szürete akár hetekig is elhúzódhat, mivel nem egyszerre érik be az összes gyümölcs a fán. A később érő fajták rendszerint nagyjából egyszerre érnek be, így ezeket egyszerre is célszerű leszüretelni.

szilvaszedes tippek 03

Azok, akik aszalt szilvát szeretnének készíteni a gyümölcsből, jól teszik, ha a fán hagyják a termést teljesen beérni, egészen addig, amíg a gyümölcsök maguktól nem kezdenek el lepotyogni a fáról. Az összegyűjtött szilvákat terítsük ki a napon, hogy természetes módon aszalódjanak meg (ez esetben számoljunk azzal, hogy rajtunk kívül esetleg más torkos kis élőlények is rájárnak majd a készülő csemegére), de a szárítógépben, illetve a (kb. 80 fokra beállított) sütőben történő szárítás is bevált módszer. Az aszalás ideje – fajtától függően – eltér.

A zárt térben történő beérést úgy tudjuk felgyorsítani, ha a szilvát 15-26 °C-os helyiségben helyezzük el. A túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet károsíthatja a termést – állaga kásássá válhat, megbarnulhat, illetve romolhat az íze. De ez általában csak akkor fordul elő, ha túlságosan szeretnénk siettetni a gyümölcs beérését. Ha hosszabb ideig szeretnénk a szilvát eltartani, 0 °C-on tároljuk, így kb. két hétig eltartható.

A beérett szilva leszüretelésekor ügyeljünk arra, hogy a gyümölcsöket óvatosan kézbe fogja, kissé csavaró mozdulattal szedjük le a fáról. A szüret végeztével már csupán azt kell eldöntenünk, milyen receptet követve dolgozzuk fel a termést. Már ha egyáltalán eljutunk eddig a pontig, hiszen – ahogy abban bizonyára sokan egyet fognak érdeni velünk – számtalan esetben már egy-két napon belül elfogy az érett, édes, lédús termés.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR